Genoeg gaat op Plastic dieet

pastJuli is de maand van het Plasticdieet. Een aantal redactieleden van Genoeg doen mee en proberen hun persoonlijke plasticverbruik drastisch te minderen. Maar ook het tijdschrift zelf gaat op een Crashdieet: plastic wordt definitief verbannen uit de productieketen.

Mischa Vroegop van de firma Incido verzorgt al jarenlang het drukwerk voor Genoeg. Door zijn inspanningen was Genoeg jaren geleden een van de eerste tijdschriften die verpakt werden in Biofolie. Helaas bleek dit folie na een jaar gebruiken te veel nadelen te hebben: het veroorzaakte veel problemen bij de verwerking, was niet lang houdbaar waardoor de drukker het folie niet op voorraad kon houden en het folie was alleen op aanmaak leverbaar was, dus extra kostbaar. De genadeklap voor dit folie viel toen uit een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat het Biofolie in de praktijk niet werd gecomposteerd: de omloopsnelheid van de composteerbedrijven is te kort, Biofolie heeft meer tijd nodig om te composteren. Dus werd alle bioplastic bij de composteerbedrijven uit het groenafval gezeefd en gewoon verbrand.

Daarna werd Genoeg weer in gangbaar PE-folie ingeseald, maar de zoektocht naar een bio-folie zonder bovengenoemde nadelen werd hervat. Gelukkig vond Incido onlangs een nieuw alternatief voor Genoeg en kunnen we afscheid nemen van het PE-folie. Het nieuwe suikerrietfolie dat we nu gaan gebruiken is nog niet ideaal, want niet composteerbaar. Helaas is er nog geen folie op de markt dat sterk genoeg is en composteerbaar is in de standaard composteerinstallaties. Maar we hebben nu wel een folie gevonden dat de juiste eigenschappen heeft en gemaakt wordt uit herwinbare grondstoffen. Dat is een flinke stap in de goede richting. Een mooi begin van de maand van het Plasticdieet!

Eigenschappen rietsuikerfolie

Dit folie heeft exact dezelfde eigenschappen als traditionele (plastic) PE-folie, maar met één belangrijk verschil: rietsuiker-folie is gemaakt van biobased materiaal op basis van hernieuwbare grondstoffen en heeft het OK biobased certificaat met een maximale score van vier sterren. Dit betekent dat het voor meer dan 80% is gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen.

Neutrale CO2-balans

De CO2 die wordt uitgestoten in het hele proces van de teelt van de rietsuiker, het maken van de ethyleen, de productie van de folie én het einde van de levenscyclus worden gecompenseerd door de CO2-opname tijdens de groeifase van de rietsuikerplant.

Alle goede eigenschappen behouden

Dit goede alternatief levert niet in op de kwalitatieve eigenschappen van de bestaande PE folie. Dat maakt de rietsuiker folie zo bijzonder. De folie is qua eigenschappen namelijk vrijwel identiek aan de traditionele PE folie op basis van aardolie. Net zo sterk en flexibel, met dezelfde sealeigenschappen en verkrijgbaar in minimale diktes.

Materiaal

Omdat de moleculenstructuur van deze folie exact gelijk is aan de traditionele PE folie is het niet composteerbaar, maar wél recyclebaar (afval wordt grondstof).

Bio-based alternatief

Voordelen van rietsuiker folie:

  • Dezelfde eigenschappen als folie op basis van aardolie.
  • Gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, dus geen aardolie.
  • Dikte van slechts 12mu dus minder folie-gebruik
  • Uitstekende seal-eigenschappen.