Genoeg herfst 2018 – Fantastisch

Het thema van het herfstnummer van Genoeg is Plastic Fantastic. Fantastisch? Ja, plastic is een geweldig materiaal: goedkoop, licht en onverwoestbaar. Maar die voordelen hebben ook hun nadelen.

We kennen allemaal de beelden van plastic soep in onze oceanen en met plastic afval bedekte stranden. Een wereldwijd probleem dat schreeuwt om vernieuwende oplossingen.

Michiel Roscam Abbing bracht de omvang van de problemen van plastic afval letterlijk in kaart in de Plastic soup atlas van de wereld. We spraken met hem over de mogelijke oplossingen (Lees het interview vanaf pagina 14). De Genoeg-redactie ging zelf ook op zoek naar oplossingen en vond talloze initiatieven van ondernemende vernieuwers. Wat blijkt: vooral de samenwerking tussen kunstenaars, ondernemers en wetenschappers biedt ongekende mogelijkheden.

Zo bedacht hoogleraar en microbioloog Han Wösten samen met voedselontwerpers een manier om, met behulp van schimmels, giftig plastic afval om te zetten in voedsel. Hij is enthousiast over de samenwerking: ‘Ontwerpers en kunstenaars durven te fantaseren en groots te dromen. Dat heb ik van hen geleerd.’

Oké Han, ik doe met je mee. Mijn droom: compacte recyclefabriekjes op alle plekken in de wereld waar plastic afval nu nog in open water terechtkomt, omdat toegang tot enige vorm van afvalverwerking ontbreekt. Dave Hackens zette daarvoor al een ontwerp online (zie het bericht ‘Recycle je eigen plastic’ op pagina 8). En om te beginnen ga ik alvast mijn eigen plastic afval zo veel mogelijk reduceren. Doe je mee? Samenwerking is een belangrijk deel van de oplossing. Dit nummer van Genoeg helpt ons alvast op weg: met grote dromen en kleine stapjes.

Ik wens je veel inspiratie met deze herfst-Genoeg!