Genoeg Herfst | Toegevoegde waarde

Genoeg-110-redactioneelNet thuis uit Italië – en met mijn hoofd nog vol indrukken die ik opdeed bij familiebedrijf La Vialla voor mijn reportage in Genoeg – dook ik in mijn mailbox vol verhalen voor het nieuwe herfstnummer. Ik begon met het verhaal van Martin van der Gaag over ondernemers die bloei belangrijker vinden dan groei. 

In de kantlijn van het stuk stonden nog diverse vragen. Zo vroeg Martin zich af wat de toegevoegde waarde was van deze groep. Dan zouden we een betere indruk krijgen van hun aandeel in de totale economie.
Toegevoegde waarde: voor mij een vaag begrip uit economieboeken. Dat zoeken we op. Ik lees: ‘Toegevoegde waarde is het verschil tussen de marktwaarde van productie en de daarvoor ingekochte grondstoffen.’ Ik weet meteen weer waarom ik het vak economie niet in mijn eindexamen-pakket had. Gelukkig kwam Martin zelf later met de bedoelde cijfers op de proppen.

 Ik weet meteen weer waarom ik het vak economie niet in mijn eindexamen-pakket had

Toch blijft de definitie uit de economieboeken door mijn hoofd spoken. Voor mijn gevoel is die te mager. Als ik me de voorbeeldondernemers uit dit nummer voor de geest haal, moeten er nog een aantal waarden aan de definitie worden toegevoegd: wat dacht je van verbetering van de bodem, opname van CO2, werk scheppen waar mensen trots op kunnen zijn, ruimte voor originaliteit en creativiteit, het doorgeven van wijsheid, ervaring en traditie en rekening houden met de belangen van komende generaties? Een hele reeks van waarden die minder makkelijk in geld zijn uit te drukken. Moeten we ze dan maar vergeten mee te nemen in de economie? Ik dacht het niet. Lees de verhalen in deze Genoeg en bepaal of je het met mij eens bent. Ik hoor het graag!

Klik hier voor Info en bestellen Genoeg 110 – Herfst 2016