Genoeg winter 2017 – Lekker klooien

Als kind kon ik de hele wereld aan: ik vond het normaal dat ik alles wat ik bedacht met mijn handen kon maken. Net als een jongetje in ons themaverhaal ‘Klooien kun je leren’ keek ik naar de wereld alsof het materiaal was om mee te werken.

Mijn taal- en rekenlesjes werkte ik zo snel mogelijk af, want dan mocht je iets ‘voor jezelf’ gaan doen. Het liefste ging ik  ‘denken met mijn handen’.

Hoe anders was het op de middelbare school. Daar diende je lijf om je hoofd van het ene naar het andere lokaal te brengen. Handvaardigheid was een vak dat niet meetelde, letterlijk: je kon er geen examen in doen. Als je al werd beoordeeld, was dat op basis van het resultaat: het maakproces bleef buiten schot. Terwijl lekker klooien impliceert dat dingen verkeerd mogen gaan. Dat leidt tot nieuwe ontdekkingen.

Lekker klooien impliceert dat dingen verkeerd mogen gaan. Dat leidt tot nieuwe ontdekkingen.

Gelukkig groeit de behoefte aan en aandacht voor het met je handen ontdekken. Redacteur Marion Rhoen bedacht er zelfs een woord voor: prutselen. In dit nummer besteden we uitgebreid aandacht aan de groeiende groep mensen die creatief-technisch prutsen of knutselen en dingen zelf maken, in ambachtelijke cursussen en digitale werkplaatsen − en zo de wereld naar hun hand zetten. Daar worden ze gelukkiger van.

Verder in dit nummer een terugblik op de Genoeg-dag afgelopen september in Amsterdam en een reportage over een van de gastsprekers, Christian Felber. Hij pleit voor een economie waar waarde de plaats inneemt van winst.

Doe inspiratie op met deze nieuwe Genoeg. En of je nu lekker gaat klooien of de wereld gaat verbeteren: ik wens je een gloedvol nieuw jaar toe, waarin dingen niet meteen goed hoeven te gaan en je de vreugde van het zelf maken mag ervaren.

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur

Bestel Genoeg 115 hier