Genoeg winter 2019 | Met muziek meer mens

Lieve Wendy, oude schoolvriendin, je moest eens weten wat je in mijn leven teweeg hebt gebracht (ik ben je helaas uit het oog verloren). We waren dertien toen je mij tegen mijn bedenkingen in (’Wat moet ík nou bij een koor?’) meesleepte naar het schoolkoortje. Het is aan jouw vasthoudendheid te danken dat mijn leven in één klap totaal veranderde.

Want meteen op de eerste koorrepetitie liep ik de jongen tegen het lijf die mijn eerste vriendje werd en nog steeds mijn echtgenoot is. Hij was de koordirigent en een paar jaar ouder dan ik… heel interessant! In het verlengde van die ontmoeting kwamen uiteindelijk drie (muzikale!) kinderen en twee kleinkinderen mijn leven verrijken. 

Daar in het koor vond ik niet alleen de liefde van mijn leven, ik ging meteen bij het allereerste lied door een poort naar een nieuwe, rijke wereld: die van de muziek. Ineens kon ik opgaan in een groep zonder mezelf te verliezen. Waren er optredens om naartoe te werken. Concertreisjes (samen zingen in de bus!) en vooral: de onmetelijke rijkdom van steeds weer nieuwe klanken. De sensatie dat je met je stem deel uitmaakt van zoiets wonderlijks als samenklank is niet te beschrijven. Dat moet je ervaren.

Mede dankzij mijn muzikale wederhelft – hij werd ook koordirigent van beroep – staat mijn leven bol van muziek. Mijn eigen repertoire zing ik tegenwoordig vooral onder de douche. Het verenigingsleven combineert niet zo goed met mijn onregelmatige bestaan als uitgever en hoofdredacteur. Maar nu heb ik een nieuwe uitlaatklep gevonden, deze keer dankzij aansporing van mijn dochter: mantrazingen. Ze nam me mee naar een avond in de Vondelkerk in Amsterdam zonder dat ik een idee had wat me wachtte. Naast elkaar zittend op onze kussentjes in de bomvolle kerk zongen we de hele avond uit volle borst. Bekende en onbekende liederen uit allerlei culturen. Begeleid door enthousiaste muzikanten en een voorzanger. Samen met honderden andere bezoekers. ‘Dat moeten we vaker doen!’ Sindsdien gaan we (on)regelmatig samen zingen. Heerlijk.

De redactie van Genoeg verzamelde voor jou in dit winternummer een breed scala aan muzikale inspiratie. We wensen je er veel plezier mee en hopen dat het ertoe zal bijdragen dat 2020 ook voor jou een jaar wordt dat klinkt als een klok! 

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur

Bestel de nieuwe editie van Genoeg

Bekijk hier de Inhoudsopgave Genoeg 123