Genoeg zomer 2018 – Unplugged

UnpluggedZodra de boot vertrekt, heb ik vakantie. Met mijn haar wapperend in de wind zie ik Vlissingen kleiner worden. Aan de overkant woont mijn hartsvriendin. Elk jaar zoek ik een moment om er even uit te breken, en praten we bij, zo’n dag of twee. Lopend langs de zee.

Meer heb ik niet nodig om helemaal op te laden. De golven, de horizon in beeld en natuurlijk: fijn gezelschap. Onze telefoons zijn nu overbodig, en trouwens: mijn telefoon heeft in het huis van mijn vriendin geen bereik. Een knipoog van de voorzienigheid? Er is geen plaats voor zelfs maar een gedachte aan mijn laptop. We zijn unplugged. Voor even… Bij gebrek aan WhatsApp stuur ik een ouderwetse handgeschreven ansichtkaart naar huis (Doen! Zie pagina 64). Dat maakt het vakantiegevoel compleet. 

Bij gebrek aan WhatsApp stuur ik een ouderwetse handgeschreven ansichtkaart naar huis

Na deze tweedaagse ‘digitale detox’ ga ik vol energie weer aan de slag. Daarbij tel ik de zegeningen van mijn telefoon en het internet. Zo heb ik dagelijks contact met de makers van Genoeg, die vrijwel allemaal vanuit hun eigen huis werken. Geen duur kantoor voor ons, geen files of treinvertraging. En in de koffiepauze wissel ik de laatste nieuwtjes uit bij de virtuele dorpspomp.

Onze digitale mogelijkheden zijn eindeloos en relatief nieuw. Geen wonder dat we nog zoekende zijn om met die overvloed om te gaan. Genoeg-redacteur Jeroen Fierens ging drie maanden op digidieet. Daarna zocht hij de beste balans tussen niet bereikbaar en altijd online zijn. Lees zijn verhaal in de nieuwe zomer-Genoeg doe er je voordeel mee.

Over voordeel gesproken: zonnepanelen koop je nu extra voordelig, omdat je ook als particulier 21 procent btw over de aanschafprijs kunt terugkrijgen. Hoe je dat regelt, lees je op pagina 44.

Ik wens je veel plezier en inspiratie met deze zomer-Genoeg!

(Het zomernummer verschijnt op 15 juni)

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur