Auteur 404: Anti-Fame

Selfies en succesverhalen over jezelf rondstrooien lijkt tegenwoordig vrij normaal. En daarmee beroemd willen worden een logische vervolgstap. Maar wat je tegenkomt als dat lukt realiseren weinig mensen zich. Vooral narigheid, is het credo van Anti-Fame. De bewust anonieme ‘Auteur 404’ – ooit halverwege het BN’erschap – belicht roem van alle kanten.

Word niet beroemd

Waarom mensen dat willen, welke ‘loflevels’ (roemniveaus) je kunt onderscheiden, wat roem met je doet, hoe, en óf je daarmee kunt omgaan. Beroemd zijn met een groot kunstzinnig of sportief talent lijkt nog te beheersen.

Veel moeilijker is dat bij ‘faambitie’ (beroemd willen zijn om de roem) of roem-bij-toeval door op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats te zijn. Inderdaad, verkeerde: de gevangenschap en vele vormen van nare aandacht die beroemdheid oplevert wegen zelden op tegen de bewondering, het geld en de gratis spullen. Vooral moeilijk is de gespletenheid die je ervaart tussen je echte en publieke persoonlijkheid.

Gelukkig word je vooral van anderen helpen, onbezorgd zijn over wat anderen vinden en dingen doen die je leuk vindt, zegt 404. En kan dat nog als zwaar beveiligde popster? Waarom was dit leuke en zinnige boek er niet allang? Ik ga door met onbekend blijven. (MvdG)

Auteur 404: Anti-Fame.

Das Mag Uitgevers, €21,99.

ISBN 9789492478788

Koop dit boek op Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!