Drie kookboeken met een plus

3 culinaire boekenDrie heerlijke kookboeken, die over meer gaan dan eten. Ga mee met Tieme op de fiets naar Bali, duik in de culinaire geschiedenis van Nederland aan de hand van vader en dochter Kleyn of laat je meeslepen door het prachtig met eetbare Mandala’s geillustreerde boek van twee creatieve clarissen. Voeding in optima forma!

Lekker op de fiets

De lezers van Genoeg kennen Tieme Hermans van zijn fietsverhalen: vanaf Zwolle fietste hij in tweeënhalf jaar naar Bali. Hij schreef ook een boek over zijn belevenissen. De titel van Tiemes boek is ‘Noosh-e-jaan – Een culinaire wereldreis per fiets’. Noosh-e-jaan is Perzisch voor ‘eet smakelijk’ en betekent letterlijk ‘moge het je ziel voeden’. Het boek geeft een impressie van Tiemes reis. ‘Een topje van de ijsberg’, zegt Tieme zelf toe. Dat kan niet anders in 32 stukjes van één pagina. Maar wel mooie stukjes, die een indruk geven van het land, het landschap, de mensen en hun eetgewoonten. telkens afgerond met een lokaal recept. ‘Natuurlijk komen we uit twee verschillende werelden, maar nu we hier aan tafel zitten, schouder aan schouder, doet dat er niet toe’. Overal wordt Tieme gastvrij ontvangen. Zelfs in een totaal verwoeste, desolate en uitgestorven stad in Nagorno-Karabach krijg hij een ‘frisse bulgursalade met groenten die smaken alsof ze uit de hemel zijn komen vallen’. De recepten zijn goed te doen, al is voor die uit Zuid-Oost Azië een bezoekje aan de toko nodig. En voor die uit Mongolië connecties met een slachter: ’Neem de verse geitenkop en leg deze in een open vuur tot de kop goed zwartgeblakerd is.’ Tieme Hermans, Noosh-e-Jaan – Een culinaire wereldreis per fiets, Terra, ISBN 978 90 8989768 8, € 20,- Koop dit boek op Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!

Een reis door de tijd

Culinair journalist Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte maakten ook een lange culinaire reis, juist door op één plek te blijven: de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Daar bestudeerden ze de rijke verzameling van 20.000 historische kook- en receptenboeken. Hun boek ‘Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland’ is daarmee nog geen geschiedenis van de doorsnee Nederlandse keuken, want vroeger waren kookboeken iets voor welgestelden. Maar we leren wel dat Nederland een waardevolle culinaire traditie heeft, voor een deel juist modern (Croquette van bruine bonen, groene erwten of capucijners), door vader en dochter Kleyn toegankelijk gemaakt met recepten. (MB) Onno en Charlotte Kleyn, Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, Amsterdam University Press, € 24,99. ISBN: 978 94 6298 739 5 Koop dit boek op Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!

Eetbare Mandala’s

Clara’s Bron gaat over de spiritualiteit van Clara, de eerste vrouw in het spoor van Franciscus van Assisi, vertaald naar het dagelijks leven van nu. Naast teksten rond het leven en werken van Clara en Franciscus, biedt dit boek seizoensgebonden recepten. Wat deze uitgave bijzonder maakt zijn de foto’s van prachtige mandala’s, gemaakt met kruiden en bloemen uit de kloostertuin en ingrediënten die passen bij het thema van die maand. Met bezinningsteksten over de natuur in die periode. De auteurs van dit boek zijn twee creatieve clarissen: Beatrijs Corveleyn osc (1952) en Elisabeth Luurtsema osc (1982). Ze wonen in het stadsklooster ‘De Bron’ in Nijmegen. Beatrijs Corveleyn en Elisabeth Luurtsema, Clara’s bron. Recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken. Berne Media, € 19,95. ISBN 9789089721891. Koop dit boek op Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!