Eenvoudig Leven in Zeven Stappen – 3

De auteur van de Eenvoudig Leven Agenda, Nynke Valk neemt je in zeven weken mee met praktische tips en kleine opdrachten om eenvoudiger te leven. Het gaat in totaal om zeven stappen, waarvan vandaag de derde.

Stap 3: Neem er elke week even de tijd voor

In de vorige stap bespraken we een belangrijk principe van eenvoudig leven: bewust focussen op wat er voor jou toe doet. Dat is prachtig, maar hoe voorkom je dat het bij een inspirerend idee blijft en je het niet toepast in je leven?

Zelf geloof ik erin dat je dit een beetje moet monitoren, door middel van een lichte, flexibele structuur. Geen discipline of druk, dat zou voor mij althans niet werken. Wel iets waardoor je de gang erin houdt en er een proces ontstaat. Iets wat leuk is en bevrediging geeft.

Sta even stil

Deze eenvoudige structuur bestaat eruit dat je wekelijks even stil staat bij wat je echt wilt in de week die voor je ligt. Aan het eind van de week blik je terug hoe het gegaan is (dat is stap 4).

Schrijf

Het is belangrijk om wat je echt wilt op te schrijven, dan heb je meer kans dat je het ook gaat doen (volgens wetenschappelijk onderzoek). Als je een Eenvoudig Leven Agenda hebt, dan kun je het daar invullen. Maar je kunt het ook op losse vellen doen, dat heb ik zelf ook jaren gedaan.
In de Agenda vind je elke week op de linker bladzijde ruimte om op te schrijven waar je op wilt focussen. Dit heeft twee kolommen: thema’s en acties.

Eenvoud

Bij de thema’s vul je in wat de grote dingen zijn die jou bezighouden zoals werk, een project, je gezin, gezondheid, je welzijn, je ontwikkeling. Het kan van alles zijn en kan ook per week verschillen. Vervolgens kies je bij elk thema een of meerdere acties die er echt toe doen. Kies een kleine actie die haalbaar is, maar wel impact heeft. Iets wat je een goed gevoel zou geven, wat voor jou betekenis heeft. Maak het niet te zwaar; houd het eenvoudig.
Als je dit wekelijks doet, komt er een proces op gang. Wat je in je hart wilt en je activiteiten raken steeds beter op elkaar afgestemd.

Doe je mee? Vul dan het schema in! Hier kun je het gratis downloaden als je de Eenvoudig Leven agenda (nog) niet hebt. Het is een kleine tijdsinvestering die zich zeker terugbetaalt.
Volgende week kijken we terug hoe het gegaan is.

Volgende week gaan we verder met: Stap 4: Kijk regelmatig terug

Auteur: Nynke Valk. Illustraties: Alex Peters. Uitgever: Trophonios
Bestel de Eenvoudig Leven Agenda in de Genoegwinkel.
Bekijk hier een inkijkexemplaar: InkijkexemplaarEenvoudigLevenAgenda2021

De 7 stappen in 7 weken:

Stap 1: Begin waar je nu bent
Stap 2: Focus op wat echt belangrijk voor je is
Stap 3: Neem er elke week even de tijd voor
Stap 4: Kijk regelmatig terug
Stap 5: Ga niet overal op in
Stap 6: Zet kleine stappen
Stap 7: Verheug je over het resultaat