Laat je niet volvreten. Hoe de voedingsindustrie schade toebrengt aan onze gezondheid


Laat_je_niet_volvreten_uitsnede

BOEKEN – Consuminderen

Junkfood

Hoe komt het dat je na één Pringle-zoutje de hele bus wilt leegeten? En dat je niet stopt, zelfs niet als je vol zit en lichtelijk misselijk wordt?

Bepaalde combinaties van vet, suiker en zout geven dusdanige prikkels aan het beloningssysteem in onze hersenen dat we er nauwelijks weerstand aan kunnen bieden.

De schuld ligt bij de voedingsindustrie, zegt de Amerikaanse arts David Kessler. Bepaalde combinaties van vet, suiker en zout geven dusdanige prikkels aan het beloningssysteem in onze hersenen dat we er nauwelijks weerstand aan kunnen bieden. De voedingsindustrie zoekt bewust de ideale mix om ons verslaafd te maken en zodoende meer te laten consumeren. Slimme trucs moeten maskeren dat we vooral vet, suiker en zout kopen. Op de verpakking van mierzoete cornflakes staat bijvoorbeeld dat er fructose, glucosestroop, honing en melasse in zit. Agressieve marketing die het slechte voedsel koppelt aan positieve emoties, doet de rest. Sinds de voedingsindustrie zich toelegt op de productie van junkfood, is het aantal Amerikanen met overgewicht in snel tempo toegenomen. Het is de overheid die het tij moet keren met strengere wetgeving, want de meeste consumenten zijn niet sterk genoeg. Zelfs de overbewuste Kessler worstelt met zijn gewicht, bekent hij.

Ilse Ariëns

Laat_je_niet_volvretenAuteur: David A. Kessler

Titel: Laat je niet volvreten. Hoe de voedingsindustrie schade toebrengt aan onze gezondheid.

Uitgever: Contact

Prijs: € 21,95

ISBN: 9789025435523

Koop dit boek via Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!