Bankier voor de armen


Bankier_voor_de_armen_uitsnede

BOEKEN – Leven | Economie | Sociaal

Dorpsbank als redmiddel

 

Muhammad Yunus is hoogleraar in de economie – en de grondlegger van het microkrediet. Tot 1974 vertelt hij aan zijn studenten hoe alle problemen in het leven opgelost kunnen worden vanuit economische theorieën.


Door zijn microkredieten konden miljoenen mensen aan de armoede ontsnappen.

Tot Bangladesh in dat jaar in de greep raakt van een hongersnood. Daarmee verandert de visie van Yunus. Hij spreekt met de armsten van de wereld: mensen die wel beschikken over goede ideeën, kennis, vaardigheden, wilskracht en doorzettingsvermogen, maar niet over het geld om hun plannen uit te voeren.

Geen enkele gewone bank wil leningen verstrekken, omdat ze niet kredietwaardig zijn. Uit eigen zak leent hij 27 Amerikaanse dollars uit aan vrouwen die meubels uit bamboe maken. In 1976 begint Yunus de Grameen Bank, een ‘dorpsbank’ voor de allerarmsten.

In zijn boek beschrijft Yunus dit proces. Door zijn microkredieten konden miljoenen mensen aan de armoede ontsnappen en hun kinderen naar school sturen. Yunus pleit voor sociaal ondernemersschap.

De ondernemer moet niet alleen streven naar maximale winst, maar ook naar ‘iets goeds betekenen voor mensen en de wereld’. In 2006 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Marieke Henselmans

Bankier_voor_de_armen_xsAuteur: Muhammad Yunus

Titel: Bankier voor de armen.

Uitgever: Lemniscaat

Prijs: € 17,95

ISBN: 9789056379339

Koop dit boek via Bol.com daarmee steunt u Genoeg!