De groene hemel. Kindertuinen


de_groene_hemel_uitsnede

Boeken – Gezin | Tuin

De tuin in!

‘Eigenlijk vind ik’, zegt meester Bert Ydema, ‘dat ieder kind een jaar met zijn handen in de grond moet kunnen zitten en de vier jaargetijden moet meemaken.’

‘Ieder kind moet een jaar met zijn handen in de grond kunnen zitten en de vier jaargetijden meemaken.’

In zijn boek De groene hemel, waarin hij veertig jaar ervaring in de Amsterdamse schooltuinenwereld heeft vastgelegd, geeft Ydema voorbeelden van de heilzame effecten van de schooltuin op kinderen en bezingt de lof van de natuur. Die produceert, in tegenstelling tot mensen, helemaal geen afval.

Het is een fleurig en liefdevol boek, vol plaatjes van mooie bloemen en groenten en kinderen aan het werk in de grote schooltuin in Amsterdam-West. Een leerboek is het ook, omdat veel zaken goed uitgelegd worden in begrijpelijke taal. Verschillende grond- en mestsoorten worden beschreven, de capillaire werking (weet u het nog?) en de cyclus van zaad tot zaad, geïllustreerd door de sperzieboon.

Wel een klein beetje onlogisch is de indeling. Wanneer je gewassen moet zaaien, staat in het hoofdstuk met recepten. Maar daar is met behulp van het register wel uit te komen. Fotobijschriften zouden ook een uitkomst zijn, dan weet je tenminste hoe een zinnia eruitziet!

Bij het boek is een dvd inbegrepen met de gelijknamige documentaire die werd gemaakt over meester Bert.

‘Verplichte kost voor alle Pabo-studenten!’ oordeelde een recensent daarover.

Marion Rhoen

De_groene_hemel_xsAuteur: Bert Ydema

Titel: De groene hemel. Kindertuinen. +DVD

Uitgever: Kosmos

Prijs: € 22,50 (inclusief dvd)

ISBN: 9789021534077

Koop dit boek via Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!

Fragmenten uit de documentaire die Roel van Dalen over Ydema maakte.