Een dwaas bestaan. Gerrit Poels, broodpater


een_dwaas_bestaan_2_uitsnede

BOEKEN – Eenvoudig leven

Broodpater Poels

 

Een dwaas bestaan is een inspirerend boek over de tachtigjarige Gerrit Poels, ook bekend als de ‘broodpater’.

 

Elke nacht fietst de Boordpater 30 kilometer door Tilburg om brood te bezorgen bij mensen die in financiële problemen zitten.

Elke nacht fietst hij 30 kilometer door Tilburg om brood te bezorgen bij mensen die in financiële problemen zitten. Een dwaas bestaan is een inspirerend boek over de tachtigjarige Gerrit Poels, ook bekend als de ‘broodpater’. Elke nacht fietst hij 30 kilometer door Tilburg om brood te bezorgen bij mensen die in financiële problemen zitten.

Hij doet dit al vanaf 1990, lang voordat de Voedselbank bestond. Van oorsprong is Poels priester, maar hij wilde liever iets dóen. Ruim twintig jaar runde hij samen met zijn vrouw Huize Poels, een opvanghuis voor wie nergens heen kan.

Het stel nam ook de zorg voor zes pleegkinderen op zich. Toen het centrum te professioneel werd, ging Poels met pensioen. ‘Ik ben geen hulpverlener. Ik hélp’, zegt hij over die beslissing. Hij bleef zijn klantjes bezoeken.

Toen hij merkte dat er bij hen sterke behoefte was aan brood, begon hij de Stichting Broodnodig. ’s Ochtends haalt hij overgebleven brood op bij verschillende bakkers en maakt de tasjes klaar. ’s Middags staat zijn huis open voor wie brood nodig heeft, of gewoon wat vriendelijkheid.

Een keer nam hij een vrije dag op, in 1979. Maar dat beviel hem totaal niet. Poels wil doorfietsen tot hij omvalt. Maar het vele fietsen houdt hem juist gezond.

Marieke Henselmans

een_dwaas_bestaan_2_rxsAuteur: Arjan Broers

Titel: Een dwaas bestaan. Gerrit Poels, broodpater

Uitgever: Valkhof

Prijs: € 8,50

ISBN: 9789056253035

Koop dit boek via Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!