Eenvoudig Leven in Zeven Stappen – 4

Eenvoudig leven agenda tip 4De auteur van de Eenvoudig Leven Agenda, Nynke Valk neemt je in zeven weken mee met praktische tips en kleine opdrachten om eenvoudiger te leven. Het gaat in totaal om zeven stappen, waarvan vandaag de vierde.

Stap vier: Kijk regelmatig terug

De vorige keer hebben we besproken hoe een eenvoudige structuur je kan helpen om wat je in je hart wilt en wat je in werkelijkheid doet, dichter bij elkaar te brengen. Je doet dit door wekelijks even stil te staan bij wat je echt wilt (zie Stap drie) en aan het eind van de week de tijd te nemen voor een terugblik en reflectie op hoe het gegaan is.

Verdiepen

Vandaag duiken we wat dieper in deze terugblik. Er is een interessant onderzoek gedaan door professor Giada di Stefano. Zij ontdekte dat stilstaan om te reflecteren geen tijdverspilling is, maar je juist 23% effectiever maakt.

Het onderzoek van di Stefano vond plaats in een bedrijf waar werknemers een 30-daagse training volgden. Een aantal werknemers nam aan het eind van iedere dag een kwartier om te reflecteren over wat ze die dag geleerd hadden. Aan het eind van het trainingsproces bleek dat zij 23% meer resultaat boekten dan hun collega’s.

Terugblik

Als je mijn suggestie hebt opgevolgd en de vorige keer hebt opgeschreven welke acties er voor jou echt toe doen, pak dat er dan even bij. Maar ook als je dit niet gedaan hebt, kun je natuurlijk terugkijken op de afgelopen week of periode. Ga er echt even voor zitten, met een kop thee of koffie. Maak er een moment voor jezelf van!
Het beste kun je je bevindingen opschrijven, dan heeft het meer impact dan wanneer je het alleen in je hoofd doet. Dit zijn de reflectievragen:

  • Hoe ging het deze week met je geplande acties? Waar ben je tevreden over? Hoe ging het met de voor jou belangrijke thema’s?
  • Welke uitdagingen kwam je tegen?
  • Met welk aspect van jezelf heeft dit te maken?
  • Zo terugkijkend, hoe voel je je over de afgelopen week?

Het lastigste is, weet ik uit eigen ervaring en ook Di Stefano heeft dit opgemerkt, om daadwerkelijk te stoppen met ‘doen’ en echt tijd te maken voor reflectie. De Eenvoudig Leven Agenda kan je hierbij helpen. Je wordt eraan herinnerd om te formuleren wat je waardevol vindt en om het proces op gang te houden.

Reflectie, een gewoonte.

Natuurlijk zullen er weken zijn waarin je de reflectie overslaat. Dat is normaal en niet erg. Je kunt het elk moment weer oppakken. Over het afgelopen half jaar heb ik zelf bijvoorbeeld ongeveer de helft van de weken de reflectie ingevuld. De thema’s en acties schrijf ik wel altijd op, dat is toch blijkbaar wat gemakkelijker.

Vergeet bij dit alles niet waar het om gaat. Het is geen opgelegde discipline, maar het gaat over hoe jij je leven van binnenuit wilt vormgeven.

EenvougidLevenAgenda tip 4

Stap 5 zal gaan over valkuilen bij het vereenvoudigen van je leven

Auteur: Nynke Valk. Illustraties: Alex Peters. Uitgever: Trophonios

Bestel de Eenvoudig Leven Agenda in de Genoegwinkel.

Bekijk hier een inkijkexemplaar: InkijkexemplaarEenvoudigLevenAgenda2021

De 7 stappen in 7 weken:

Stap 1: Begin waar je nu bent
Stap 2: Focus op wat echt belangrijk voor je is
Stap 3: Neem er elke week even de tijd voor
Stap 4: Kijk regelmatig terug
Stap 5: Ga niet overal op in
Stap 6: Zet kleine stappen
Stap 7: Verheug je over het resultaat