Relativeren is ook een kunst

Mindfulness is niet het duizenddingendoekje waar het de afgelopen jaren voor gehouden werd. Ten eerste omdat lang niet iedereen genoeg tijd en zitvlees heeft om dagelijks te mediteren. Ten tweede omdat mindfulness ons niet leert hoe je moet omgaan met alle emoties die je, als dat mediteren wél wil lukken, zo mindful opmerkt. Psycholoog en coach Mariëtte Baanders snapt dus best dat de wetenschap inmiddels kritischer is over de uitwerking ervan op onze lichaam en geest.

Maar gelukkig, betoogt ze in Relativeren is ook een kunst, biedt de levensleer achter de mindfulness-hype – het boeddhisme – ons nog een hele reeks andere, minder veeleisende instrumenten die ons kunnen helpen omgaan met lastige emoties. Baanders presenteert ze in de vorm van een serie praktische oefeningen, geordend rond twaalf maandthema’s.

Die oefeningen zijn overigens bepaald niet altijd van het feel good-soort. Neem de oefening in hoofdstuk 4 – ‘Minder hechten, hoe doe je dat?’ – waarin ze je eerst aanspoort na te denken over vertrouwde dingen in je dagelijks leven – je dagelijkse ronde met de hond door het park, de kaasboer op de hoek – en vervolgens vraagt je voor te stellen hoe zou het zijn als ze uit je leven verdwenen. Dat is zacht gezegd een ontregelende opdracht. Maar door Baanders’ fijne toon neem je graag van haar aan dat het besef dat alles eindig is, kan bijdragen aan een evenwichtiger gevoelsleven.

Mariëtte Baanders: Relativeren is ook een kunst. Gereedschap voor een evenwichtig gevoelsleven.

Uigeverij Boom, € 22,95. ISBN 9789024420667

Koop dit boek op Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!