Zondag 27 mei: Fair Fashion Festival

Op zondag 27 mei vindt in Groningen voor het derde keer het Fair Fashion Festival plaats. Met duurzame kledingmerken, fairtrade producten, muziek en workshops. De toegang is gratis.

Het maakt verschil welke spullen je koopt. Koop je bijvoorbeeld een katoenen shirt waarvoor veel water en gif gebruikt is, of kies je voor een duurzamer alternatief van bijvoorbeeld gerecycled katoen? Komt jouw broek uit een fabriek waar arbeiders slecht betaald worden en onder slechte omstandigheden moeten werken, of hebben de makers er een eerlijke prijs voor gekregen? Het Fair Fashion Festival wil laten zien dat er heel veel keuze is als je kiest voor mode die gemaakt is met respect voor het milieu en mensen.

Locatie van het Fair Fashion Festival is het Waagplein in Groningen. Het begint om 12:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Het festival wordt georganiseerd door Young & Fair in samenwerking met de gemeente Groningen. Young & Fair is een groep van studenten en young professionals die jongeren willen aanzetten tot duurzaam consumeren. Ze organiseren lezingen en debatten over eerlijke handel. Met het Fair Fashion Festival begonnen ze in 2013 in Utrecht. Inmiddels organiseren ze het ook in Rotterdam en Groningen.

Op het Fair Fashion Festival is een markt met duurzame kleding, accessoires en tassen. Maar er zijn ook stands met verzorgingsproducten, kaarten en andere fairtrade spullen. Er zijn modeshows en je kunt meedoen aan workshops. Een van de aanwezige organisaties is DierbaarGoed. Dit Arnhemse bedrijfje maakt upcycling fashion, kleding die gemaakt is van bestaande kleding en van lefovers uit de mode-industrie. Een kledingstuk dat je dierbaar is, maar dat je niet meer draagt? DierbaarGoed blaast er nieuw leven in. Het bedrijfje geeft ook workshops en naailessen. Op het Fair Fashion Festival kun je bijvoorbeeld een workshop New Denim volgen. Neem een oude spijkerbroek mee, en je leert hoe je hem repareert of hoe je hem hipper en leuker maakt.

Misschien wil je op 27 mei ook nog de stad Groningen in gaan. Op de website van Fairtrade Groningen vind je allerlei adressen waar je eerlijke producten kunt krijgen: supermarkten, wereldwinkels, kledingwinkels, eetgelegenheden en cafés. Je kunt ook de app Fairtrade Groningen gebruiken of de app van Eerlijk Winkelen. In Groningen is het elke zondag koopzondag, maar let op: niet alle winkels doen daaraan mee.

Het eerstvolgende Fair Fashion Festival is op 1 juli in Rotterdam, daarna op 6 oktober in Utrecht. Het laatste nieuws kun je volgen via de Fair Fashion Festival Facebook-pagina.