Genoeg tijd voor jezelf door minimomenten

minimomenten
Vrijwel iedereen heeft er dagelijks mee te maken: stress. De stress van de gemiddelde mens lijkt alleen maar toe te nemen en dat is geen goede ontwikkeling. Helemaal niet wanneer je meer uit je leven wilt halen. De truc is om op het juiste moment stoom af te blazen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar zonder dat je planning in de war komt en je daardoor juist meer stress ervaart? Dat doe je door minimomenten voor jezelf te pakken. Die hoef je niet in te plannen.

Foto: Pixabay

Google introduceerde ooit de term ‘micromoments’, de vijftig keer per dag dat we gemiddeld onze smartphone checken. Dat is niet wat we hier bedoelen. Het gaat hier over de kleine momenten die je voor jezelf kunt pakken om even tijd voor jezelf te nemen. Gewoon even niks doen. Het zijn momenten waarop jij zelf bepaalt welke signalen wel of niet belangrijk zijn. Daar past de smartphone nou net even niet bij.

Zo pak je jouw minimomenten

Minimomenten pak je door je even af te zonderen. Dat kan overigens prima samen met een goede vriend of vriendin zijn. Vijf tot tien minuten is genoeg.

  • Leg je telefoon aan de kant
  • Ga achter je beeldscherm weg
  • Laat je niet storen
  • Denk niet aan de dingen die je nog moet doen
  • Kijk naar het uitzicht dat je hebt
  • Bedenk wat je allemaal al voor elkaar gekregen hebt vandaag en hoe goed je het eigenlijk doet
  • Geniet gewoon even van de rust zodat je écht op kunt laden
  • Tel je zegeningen: geniet bijvoorbeeld van het drinken dat je voor je hebt staan. Of geniet in gedachten nog even na van die heerlijke maaltijd die je eerder deze week hebt gemaakt

Tip: Geen tijd om te koken? Geen stress: Kijk bijvoorbeeld op www.deliveroo.nl voor alternatieven.

Zorg voor jezelf zodat je meer kunt geven

Het is belangrijk om af en toe op de rem te trappen. Even tijd te pakken die niet door iemand anders gebruikt mag worden. Wanneer jij jezelf af en toe even helemaal op kunt laden, heb je veel meer te bieden aan jezelf, je werkgever, je partner en de mensen om je heen.

Kleine momenten – grote winst

Het effect van minimomenten voor jezelf is groter dan je denkt. Binnen een dag ga je verschil merken. Je ontlast jezelf namelijk door deze regelmatige korte momenten voor jezelf. Dat regelmatige korte moment van rust en bewust genieten heeft impact op je hele dag. Dat ene kopje koffie in de zon of dat korte gesprekje met die goede vriendin – doordat je er bewust van geniet kunnen deze minibreaks je hele dag positief beïnvloeden.