Veertig dagen zonder douche – week 3


Schermafbeelding 2014-03-10 om 21.08.31

WEEK 3

Veertig dagen zonder douche

Goed dat ik niet in Afrika woon en kilometers moet lopen met een teil water op mijn hoofd. Alleen al voor het douchewater van ons gezin zou ik een tankwagen nodig hebben.

Genoegredacteur Ilse Ariëns probeert elk jaar in de vastentijd een gewoonte te doorbreken. Dit jaar is dat douchen. Veertig dagen zonder, is dat niet érg onfris? Je leest het hier elke maandag tot aan Pasen.

Ik ben een doorsnee persoon, ontdekte ik op de website van Milieu Centraal. Ongeveer 5 keer per week ga ik onder de douche, precies zoveel als de gemiddelde Nederlander. Ook sta ik er net zo lang onder als anderen: een minuut of 8. Dat laatste weet ik omdat we ooit een digitale douchetimer cadeau kregen van een energiebedrijf. Een flutding, dat na een week al de geest gaf – maar dat terzijde. Als ik mijn haren niet hoef te wassen, zou ik met een minuut al klaar kunnen zijn. Maar met douchen is het net als met chocolade. Als ik eraan begin, kan ik maar moeilijk stoppen.

Met douchen verbruik je 10 liter water per minuut. Bij één wasbeurt gaat er dus 80 liter water in het putje. In een week verbruik ik 400 liter. Op het Afrikaanse platteland zijn er miljoenen vrouwen en meisjes die elke dag kilometers moeten lopen om water te halen. Voor de douchebeurten van ons vier mensen tellende gezin zou ik een tankwagentje nodig hebben. In Afrika is water goud waard, in Nederland kost het niks. Voor 1000 liter water betaal ik €1,12. Per douchebeurt is dat nog geen 9 cent, per week slechts 44 cent.

Maar voor mij telt er nog meer mee dan alleen de kale prijs van water. Als dochter van een waterleidingopzichter leerde ik van jongs af aan respect te hebben voor drinkwater. Mijn vader bracht educatieve stickers of posters mee naar huis met opvoedkundige teksten als: ‘Wees wijs met water’ of ‘Laat mij niet onnodig lopen’. Waarom je zuinig moest zijn, leerde ik als ik een dagje met hem mee mocht naar zijn werk. Hij liet zien hoe bij de waterzuivering elke druppel langs een oneindig parcours van bekkens, bezinkingsbassins, filters en cascades gaat. Om na maanden uit onze Nederlandse kraan te komen als het schoonste en beste waterdruppeltje ter wereld.

Toen ik 19 dagen geleden aan mijn ‘veertig dagen zonder douche’-project begon, dacht ik ongeveer de helft aan water te besparen. Het blijkt spectaculair veel meer te zijn. Als ik me was aan de kraan, gebruik ik maar 1,2 liter water. Dat is 78,8 liter minder per dag, 394 liter minder per week. Van dat laatste getal moet ik nog 10 liter aftrekken voor de twee emmertjes die ik per week nodig heb voor het wassen van mijn haren. Blijft over: 384 liter! Op het hele huishoudbudget scheelt het bijna niks. Ik zou willen dat er een leiding lag tussen mijn huis en Afrika, dan pompte ik elke uitgespaarde druppel direct naar Nigeria, Congo of Ethiopië.

Behalve water verbruik je bij het douchen ook energie. Ik vermoed dat het opwarmen van water veel duurder is dan het water zelf. Klopt dat? Ik hoop het je volgende week precies te kunnen vertellen.

Wordt vervolgd: maandag 31 maart
Kijk hier voor week 1
Kijk hier voor week 2