Veertig dagen zonder douche – week 4


Schermafbeelding 2014-03-10 om 21.08.31

WEEK 4

Veertig dagen zonder douche

De warme douche is mijn troost op kille dagen. Veel beter had ik het dan ook niet kunnen treffen met mijn koudwateruitdaging. De vastentijd valt dit jaar erg laat en is extreem warm. 

Genoegredacteur Ilse Ariëns probeert elk jaar in de vastentijd een gewoonte te doorbreken. Dit jaar is dat douchen. Veertig dagen zonder, is dat niet érg onfris? Je leest het hier elke maandag tot aan Pasen.

Als je natgeregend en verkleumd thuis komt, is niks zo lekker als warm water. Daar kunnen geen wollen breisels of kersenpittenkruik tegenop. In koude winters, biecht ik bij deze op, gebruik ik de douche dan ook regelmatig om mezelf op te warmen. Terwijl ik op temperatuur sta te komen, vallen de waterdruppels met vrolijk getik in de douchebak. Maar de verwarmingsketel loeit onheilspellend: ‘Foei toch mevrouw, weet u wel hoeveel energie dit kost?’ En ik, overgevoelig voor alles wat milieu aangaat, voel me direct schuldig.

Nooit heb ik het durven opzoeken, maar deze week deed ik het wel. Is het energieverbruik voor het opwarmen van douchewater echt zo erg, of valt het mee? Wat vaststaat, is dat de douche de grootste warmwaterslurper in huis is. We pakken soms een emmertje heet water om de wc te poetsen, of vullen een teiltje voor de afwas. Maar dat is niets vergeleken bij wat we nodig hebben om onszelf schoon te krijgen. Maar liefst 80 procent van het warmwaterverbruik komt voor rekening van de douche.

Het opwarmen van een liter water kost ongeveer 5 cent. Per douchebeurt van 8 minuten komt dat op 40 cent, per week van 5 douchedagen op 2 euro, per jaar op 104 euro. Ons huishouden telt vier personen, dus dat betekent een besparing van 416 euro per jaar als we ons vanaf morgen allemaal met koud water gaan wassen. Een bedrag waarvoor we bijvoorbeeld vijftig keer een pizza zouden kunnen bestellen. Toch vrees ik dat de pizzaliefhebbers in ons gezin liever vijftig keer bieten en bonen eten dan de douche over te slaan. Nu is nooit douchen natuurlijk extreem, maar minder vaak douchen is zo gek nog niet. Eén keer minder per week bespaart per persoon ruim 20 euro per jaar.

Lang onder de douche staan zorgt ervoor dat elders op de wereld gletsjers smelten. Geen complete gletsjers door mij alleen, maar op zijn minst een paar ijskristalletjes.  Een gasketel of elektrische boiler zorgt namelijk voor uitstoot van het broeikasgas CO2. Volgens Milieu Centraal zorgt 1 minuut douchen voor de uitstoot van 0,09 kg CO2. Doorrekenend kom ik op 187 kg per jaar voor mij alleen. Dat is bijna zoveel milieuvervuiling als een enkele vliegreis Istanbul. Toch iets om even bij stil te staan. We kunnen met z’n allen veel verschil maken als we bijvoorbeeld de helft zo vaak zouden douchen. Of de helft zo lang. Heb je geen zin om minder of korter te douchen, ook dán kun je de helft besparen. De tip komt van een club christelijke, duurzame jongeren: douche samen.

Fris blijven zonder douche, hoe doen andere mensen dat? Daar lees je volgende week meer over.

Lees verder: week 5 

Kijk hier voor week 1
Kijk hier voor week 2
Kijk hier voor week 3