Veertig dagen zonder douche – week 6


Schermafbeelding 2014-03-10 om 21.08.31

WEEK 6

Veertig dagen zonder douche

Is het te ruiken dat ik me al 40 dagen niet heb gedoucht? Natuurlijk niet! Douchen is, zoals een vriendin zei, ‘een zwaar overschatte manier om jezelf schoon te houden’.

Genoegredacteur Ilse Ariëns probeert elk jaar in de vastentijd een gewoonte te doorbreken. Dit jaar is dat douchen. Veertig dagen zonder, is dat niet érg onfris? Je leest het hier elke maandag tot aan Pasen.

Ik blijk vandaag al op dag 40 te zitten. De vastenperiode blijkt 5 dagen langer dan gedacht, maar ik tel de dagen niet af. Heel moeilijk vind ik het niet om me met koud water aan de kraan te wassen.  Soms is het even afzien, vooral bij het haren wassen, maar wassen duurt nooit veel langer dan 5 minuten. De uitdaging is daardoor makkelijker dan bijvoorbeeld 40 dagen niet snoepen. Dan word je de hele dag door op de proef gesteld.

De vraag die Genoeg bij aanvang stelde was: ‘Blijft redacteur Ilse okselfris?’ Nu is dat voor jezelf moeilijk te bepalen, maar ik woon in huis met drie mannen die meteen hun mond open zouden doen bij de geringste tekenen van verslonzing. Ik heb ze niet gehoord. ‘Douchen is een zwaar overschatte manier om jezelf schoon te houden’, zei een hippe, jonge vriendin die zelf altijd tot in de puntjes verzorgd is. Dat is gebleken.

Toch lijdt half Nederland aan een doucheverslaving. Gemiddeld 80 liter warm water hebben we elke dag nodig om onszelf te wassen. En dat niet alleen. Nee, ook nog eens flessen vol doucheolie, doucheschuim, douchefoam en douchecrème. In 2012 bedroeg de omzet van bad- en doucheproducten 182 miljoen euro. De trend is dat mannen steeds meer verzorgingsproducten gaan gebruiken: per jaar 250 euro aan deo en douchegel.

Een andere trend is dat de consument innovatie wil. Zo werd het blok zeep een bus met foam, en moest dennengeur plaats maken voor een aroma van ylang ylang en acaiberry. Douchen is dus geen wassen meer, maar ‘een verwenmoment voor jezelf’. Met een olie van Rituals of een crème van dr. Kneipp. De arme dokter Kneipp moest eens weten! De Duitsers was de Iceman van de negentiende eeuw. Inderdaad prees hij douchen aan als een heilzame therapie, maar dan wel douchen met ijskoud water en keiharde stralen.

Ik bekijk de etiketten op wat flesjes douchegel: ‘Verkwikkend, ontspannend, voedend, voor een zijdezachte huid’. Douchen is dus erg gezond is voor mijn lichaam én mijn geest. Klopt dat? Het tijdschrift Kijk vroeg het aan een dermatoloog en die helpt me uit de droom: ‘Mensen die nooit douchen, zullen niet snel naar een dermatoloog hoeven. Maar ik zie wel mensen die te vaak douchen.’ Douchen droogt de huid uit. Elke dag een beetje wassen en eens per week onder de douche, meer heeft een mens volgens deze dokter niet nodig. Daar gaat alweer een excuus om dagelijks onder de douche te stappen! 

Lees volgende week maandag de laatste aflevering van ‘Veertig dagen zonder douche’.

Wordt vervolgd: maandag 21 april
Kijk hier voor week 1
Kijk hier voor week 2
Kijk hier voor week 3
Kijk hier voor week 4
Kijk hier voor week 5