Hip en trendy voor weinig geld

Schermafbeelding 2011-12-19 om 22.44.01

Het Nibud begroot voor kleding ongeveer 60 euro per persoon per maand. In mijn gezin geven we dat bedrag in de verste verte niet uit. Besparen op kleding kan gemakkelijk (ook door fashionista’s).

Volgens mij kun je een vermogen besparen op kleding. Het hangt natuurlijk van je persoon, je houding en/of je werkkring af hoe hoog modieuze, representatieve kleding op je prioriteitenlijstje staat.

Vijf kledingstukkensysteem

Maar ook onder modeliefhebbers zijn interessante ontwikkelingen gaande als het gaat om bezuinigen op kleding. Zo heb je tegenwoordig het ‘5 piece French wardrobe’-systeem. Volgens dit systeem koop je goede basiskleding die langer dan één seizoen meegaat. Die basisgarderobe mag je vervolgens per seizoen aanvullen met maximaal vijf (modieuze) trenditems. De bedoeling is om zo consumenten te stimuleren beter op kwaliteit te letten, en minder op kwantiteit.

We dragen slechts 20 procent van de kleding in onze garderobe

Laura de Jong (27) ging nog een stapje verder. Zij studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute en bedacht samen met haar docent Frank Jurgen Wijlens (42) de ‘Free Fashion Challenge‘ als reactie op de wegwerpcultuur. Hiermee daagde ze een aantal modebewuste medestudenten uit om een jaar lang geen kleding te kopen.

Genezen

Doel van het project was de kleding die je al hebt bewust(er) te benutten en slimmer te combineren. Het blijkt dat wij 80 procent van de tijd slechts 20 procent van onze garderobe dragen. Er wordt, kortom, ontzettend veel gekocht dat eeuwig in de kast blijft liggen.

Door het experiment waren de medestudenten gedwongen een jaar lang veel bewuster over mode na te denken. Toen het jaar voorbij was, hadden de meeste deelnemers helemaal niet meer de neiging naar de winkel te rennen voor een nieuw jurkje. Ze noemden zichzelf ‘genezen’ van de behoefte om overhaast kleding te kopen. Projectbegeleider Wijlens stond na afloop van de Free Fashion Challenge zelfs voor het eerst zijn leven niet rood, vertelde hij.

De Jongs conclusie is dat het bij kleding en mode moet gaan over kwaliteit en creativiteit. Ze vertelt dat haar grootouders heel trots waren op het project van hun kleindochter. Zij begrepen nooit veel van het doorgeslagen consumentisme. Zelf waren ze gewend om eerst goed na te denken voor ze iets kochten.

Dure vintage

De Amsterdamse De Jong tipt ook om kekke vintagewinkels in het centrum en andere al te hippe winkels te mijden. Bezoek juist de ‘gewone’ kringloopwinkels en zelfs weggeefwinkels in de buitenwijken, want als een tweedehandswinkel zich als hip presenteert en spreekt over ‘vintage’, zijn de prijzen meteen hoger. Terwijl je volgens Laura de Jong juist in de gewone tweedehands(kleding)winkel zeer verrassende stukken kunt aantreffen.

Boekentip: Talking Dress – vertelt je alles over eerlijke kleding