Dolma’s van zelfgeplukte druivenbladeren

Druivenplant in de tuin? Wees niet te zuinig met snoeien: van de bladeren maak je heerlijke eigen dolma’s, pakketjes gevuld met rijst. Voor 25 zelfgemaakte dolma’s betaal je maximaal 50 cent.


Mijn oma zaliger had groene vingers, ze was altijd met bloemen en planten in de weer. Haar man (de opa die ik helaas nooit gekend heb, hij overleed vlak na de oorlog) deed op verzoek het zware werk. Soms wat spitten en vaak snoeien. Daar liep oma dan ongerust omheen terwijl ze riep: niet zoveel!

Eerst riep ik nog gewoontegetrouw: niet zoveel!

Ingredienten_voor_zelfgemaakte_dolmasDit patroon werd voortgezet door mijn ouders en in mijn gezin. Van de week moest de druif gesnoeid. Althans, er moesten vooral bladeren vanaf om de jonge trosjes zoveel mogelijk in de zon te krijgen.

Eerst riep ik nog gewoontegetrouw: niet zoveel! Tot ik een idee kreeg. Die bladeren kun je toch eten? Je kunt er van die gevulde pakketjes mee maken, dolma’s. Ik ben me een beetje gaan oriënteren en las wat recepten. Ten slotte vroeg ik of er niet minder, maar nog wat méér druivenbladeren af konden, vooral grote.

Nodig voor ongeveer 25 eigen dolma’s

  • 30 druivenbladeren (selecteer mooie, zonder beschadigingen en met niet te diepe inhammen 
  • middelgrote ui ( € 0,10)
  • tomaat (€ 0,10)
  • teentje knoflook
  • 100 gram snelkookrijst (€ 0,13, want € 0,33 voor 250 gram)
  • scheutje olijfolie
  • eventueel schijfje citroen voor de garnering

Bereiden

Leg de bladeren in een (frituur)mandje in een pan met water waarin ze mooi plat blijven liggen. Leg een klein deksel bovenop de bladeren. Die deksel gaat onder water, zodat de bladeren niet door het water gaan dwarrelen. 
Zorg dat de bladeren net onder water staan. Laat 10 minuten koken.
Als het water kookt: even de tomaat op een lepel onderdompelen in het kokende water, zodat je hem kunt ontvellen.
Snipper de ui en fruit die in een beetje olie. Voeg de kleingemaakte ontvelde tomaat, fijngehakte knoflook en wat zout toe, en dan de ongekookte rijst. Even roeren en dan het vuur uit.
De bladeren uit het kookwater halen en in het mandje laten uitlekken op een krant. NB: Laat het water in de pan, je hebt het zo direct nog nodig.

zelf_dolnas_maken

Dolma’s vullen

Neem nu steeds één blad met de nerf naar je toe (de ‘mooie’ kant komt aan de buitenkant). Leg een lepel van het rijstmengsel op het blad. Vouw een pakketje, zodanig dat je het dichtrolt met de punt van het blad. Leg de dolma in het mandje, met de gevouwen punt onder.
Vul alle bladeren en leg ze in het mandje, er kunnen twee lagen op elkaar. Weer de deksel erop om ze op hun plaats te houden. Kook de gevulde dolma’s weer 10 minuten. Als het goed is, zet de rijst uit en blijft het pakketje stevig dicht zitten. Bij mij lukte het heel makkelijk: ze werden helemaal ‘echt’.