Veertig dagen onverpakt – week 2

baby tussen de groenten

Genoeg-redacteur Ilse Ariëns grijpt de vastentijd aan om te kijken of het mogelijk is om boodschappen te doen zonder verpakkingen. Deze week: verpakkingsvrij voor dummies. Ook als je weinig tijd hebt en liever niet teveel moeite wilt doen, kun je besparen op je afval.

Het meisje van Ilias Delicatessen op de markt trekt een vies gezicht als ik haar een katoenen zakje geef om de noten in de doen. ‘Wast u dat elke keer?’ Ik lieg om haar gerust te stellen. Ze is deze week de enige bij wie ik me toch wel enigszins een milieugekkie voel. ‘Goed idee’, zegt de medewerkster van de kaasafdeling van Albert Heijn en ze doet de homp die ze heeft afgesneden in een zak die ik zelf heb meegenomen. Ze vertelt dat er een paar klanten zijn die gebruikte broodzakken steeds opnieuw meenemen. Slim, vindt ze, want zo kun je met weinig moeite de gewone verpakking van de winkel recyclen: ‘We gooien al zoveel gedachtenloos weg.’

Thuis doen we vrijwel alle boodschappen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Die is vijf minuten fietsen bij ons vandaan en heeft alles wat je maar kunt bedenken. Mijn man gaat er op zaterdag heen, ik op woensdag. Twee ritjes met de fietskar zijn voldoende voor al het eten van een week. Lekker snel, lekker makkelijk. Maar zo’n supermarkt heeft ook nadelen. Alles is er royaal verpakt. Komkommers hebben een plastic jasje, peultjes liggen in bakjes met folie erom. Om het nog maar niet te hebben over de mini-flesjes Yakult, de eenpersoons toetjes en de plastic koffiecupjes. Hygiënisch en goed voor de versheid, maar wat een bergen afval!

Moet je als Zero Waster dan maar de supermarkt mijden? Het kan, maar hoeft niet, want alleen al door wat beter te kiezen, kun je verschil maken. Kijk maar eens op Use-Less. Deze website die je helpt de afvalberg te verkleinen, heeft een lijst gemaakt voor beginners. Kies de koekjes met één laag verpakking eromheen, koop boodschappen als pasta en rijst in grote voordeelverpakkingen. Supersimpel, maar als iedereen wat bewuster kiest, scheelt dat een berg afval. En geld. Wat dat laatste betreft, ontdekte ik iets geks met de bananen. In onze super kosten onverpakte Chiquita-bananen meer dan diezelfde Chiquita-bananen in een plastic zak. Snap jij dat?

IMG_1158Deze week doe ik de bulk van de boodschappen op de markt, het paradijs voor wie onverpakt wil. Net als onze Turkse groentenboer, waar je aardappelen, komkommers en broccoli zonder plastic kunt kopen. Ik neem herbruikbare zakjes mee voor de appels, tomaten en uien: een setje take5nets en ReSacks die ik ooit testte voor Genoeg. En ook wat Leidsch Katoentjes, herbruikbare zakjes die onder andere de biologische groentenkraam in mijn stad verkoopt. Maar zelf maken kan ook, dat laat ik je volgende week zien. Ga ik naar de supermarkt, dan neem ik trouwens ook al jaren mijn eigen zakjes mee. De kassières vinden het prima.

Wat ben ik deze week opgeschoten? Alle groenten en fruit kocht ik onverpakt. Groenten uit blik en pot gaan in de ban, net als de tomatensaus en de courgettesoep die ik in een handomdraai zelf maak van vers spul. Noten koop ik los, maar daar moet ik wel voor naar de markt. Kaas kan ik zowel bij kaasboer als in de supermarkt zonder problemen in een zelf meegebrachte katoenen zak laten doen. Thuis gaat-ie in de kaasdoos. (Tip: je kunt ook het oude kaaspapier meerdere keren gebruiken, of je kaasdoos meenemen). Ik heb ook meteen maar iets gedaan aan de schandalige berg koekverpakkingen van vorige week. De koekjes zijn in huize Ariëns nog steeds niet aan te slepen, maar nu bak ik ze zelf. Suiker en meel zitten weliswaar in zakken, maar we zijn een paar weken en honderden koekjes verder voor ik die bij het oud papier doe.

Volgende week: herbruikbare verpakkingen zelf maken. DIY’s voor onder andere groentennetjes, broodzakken en bijenwasdoeken.

Lees verder: week 3