Een elektrische auto van de zaak voor Genoeg

elektrisch samen rijdenGenoeg wilde al lang graag elektrisch gaan rijden, vanwege het milieu. Maar konden we ons wel een elektrische auto veroorloven? Het was een opsteker toen we er een jaar geleden achter kwamen dat een elektrische auto van de zaak ook financieel voordelig was. 

Bij Genoeg kiezen we voor het openbaar vervoer, waar mogelijk, maar voor sommige ritjes (bijvoorbeeld volgeladen met dozen Genoegen naar een festival in de polder) is een auto onmisbaar. Een jaar geleden hebben we voor Genoeg een elektrische auto van de zaak aangeschaft: een Opel Ampera E. We reden er meteen mee naar Frankrijk, naar Ecolonie. Ook dit jaar gingen we daar weer naartoe. Het reis- en oplaadverslag houd je nog van ons tegoed. (Hier en hier lees je meer over de cursussen die Genoeg bij Ecolonie geeft).

Voordat we tot de aanschaf overgingen hadden we zorgvuldig op een rijtje gezet of het financieel haalbaar was. En wat bleek: bij zakelijk gebruik bleek de aanschaf en het gebruik van een nieuwe elektrische auto goedkoper dan onze oude tweedehands auto die op benzine reed (we vergeleken alle uitgaven, inclusief afschrijving en onderhoud). We waren stomverbaasd. Maar het was echt waar.

Hoe kan het dat zakelijk elektrisch rijden zo voordelig is?

  • we betalen geen wegenbelasting
  • alle autokosten zijn aftrekbaar voor de belasting – dus ook de betaalde rente voor de financiering
  • een elektrische auto heeft vrijwel geen onderhoudskosten
  • een volle accu, waarmee we met de Opel Ampera E ca 350 km afleggen, kost met de thuislader €8,- aan elektriciteit (die natuurlijk duurzaam wordt opgewekt). Als we bij grotere afstanden onderweg snelladen is de accu in 30 minuten weer voor 80% vol. Dat snelladen kost dan ongeveer €15,-.
  • de aanschaf van de auto geeft recht op MIA (Milieu Investerings Aftrek), dit geeft ons belastingvoordeel: tot 36 procent van het investeringsbedrag van auto plus laadpaal mag in het jaar van aanschaf in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Dit belastingvoordeel komt bovenop de normale investeringsaftrek (de aanschafprijs van de auto wordt voor de belastingaangifte in 5 jaar afgeschreven).
  • de fiscale bijtelling voor een volledig elektrische auto is 4% bij een aanschafprijs tot 50.000 euro (ook in 2019. In 2020 wordt dit tarief verhoogd)
  • de BTW (21%) op de aanschafprijs kon na aanschaf van de auto direct worden teruggevraagd

Verzekeren

We moesten voor onze nieuwe elektrische Apel Ampera E natuurlijk ook een autoverzekering afsluiten en vergeleken de premies op deze site. De kosten van de all-risk verzekering voor onze auto vielen mee, Dat komt mede doordat we een hoge no-claim korting hebben vanwege jarenlang schadevrij rijden. Wij kozen de verzekering van de ANWB en betalen € 55,- per maand.

Inmiddels zijn we een jaar en ruim 40.000 kilometer verder. We hebben nog steeds het gevoel dat we een lotje uit de loterij hebben getrokken met deze geweldige auto, die rijdt als een zonnetje en het milieu aanmerkelijk minder belast dan onze oude benzine-auto.