Hoe groen is jouw vakantie? Reken het uit

Fietstochtjes maken vanuit je eigen woonplaats is misschien wel de meest milieuvriendelijke manier om vakantie te vieren. Maar wat als je verder weg wilt? Een handige tool van Milieu Centraal laat je zien wat jouw reis voor impact heeft en wat de alternatieven zijn.

Op de website van Milieu Centraal vind je de tool Klimaatwijs op vakantie. Als je het programma start, krijg je allerlei vragen voorgelegd. Waar ga je heen op vakantie? Hoe reis je? Wat ga je doen op vakantie? Nadat je alles hebt ingevuld, krijg je te zien wat de totale CO2-uitstoot is van jouw vakantie. Je kunt zien waarmee die uitstoot te vergelijken is. Zo zie je bijvoorbeeld dat je met een bezoek aan enkele Indonesische eilanden net zoveel CO2 uitstoot als met twee jaar je huis verlichten en verwarmen. Om de uitstoot te verminderen, krijg je tips op maat. Dat wil zeggen, tips die goed aansluiten bij de vakantie die jij op het oog hebt.

Welk vervoermiddel?

Het is een open deur: hoe verder je reist, hoe groter de invloed op het milieu. Dat komt doordat het vervoer doorgaans het meest vervuilende onderdeel van een vakantie is. De mate van vervuiling kun je vast en zeker ook zelf bedenken: de fiets is schoon. De trein zorgt voor minder CO2-uitstoot dan de auto, het vliegtuig zorgt voor de meeste luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand.

 Alle beetjes helpen

Toch zijn er per vervoermiddel verschillen. Neem bijvoorbeeld de auto. Heb je een elektrische auto of een oude diesel? Zit je met vijf mensen in een heel zuinige auto, of in je eentje in een benzineslurper? Reis dus met meerdere mensen in een zo zuinig mogelijke auto. Hoe meer je op en aan de auto hangt – denk aan een dakkoffer, fietsendrager of caravan – hoe meer brandstof je verbruikt. Verder maakt het uit hóe je rijdt. Je bespaart brandstof als je de rijstijl hanteert van Het Nieuwe Rijden. In een constant tempo over de snelweg rijden is zuiniger dan remmen en optrekken op binnendoor wegen. Alle beetjes helpen. Zelfs bij vliegen kun je enig verschil maken. Kies als het kan voor een directe vlucht zonder tussenlandingen. Dat geeft minder milieubelasting en geluidsoverlast. En kies als het kan voor een vliegmaatschappij die moderne (=schonere) toestellen heeft en die aandacht heeft voor het milieu.

Ook leuk om te lezen: