Minder zuivel? Doe de 7 dagen challenge

Steeds meer mensen kiezen voor een dagje, of alle dagen, zonder vlees. Het is allang niet vreemd meer om een varkenshaasje te vervangen door een vegaburger. Maar minderen met kaas en melk, hoe doe je dat? Doe mee met de 7 dagen Zonder Zuivel Challenge en krijg een week lang tips en recepten.

Yoghurt met muesli voor het ontbijt, een boterham met kaas bij de lunch en tussendoor een paar beker koffie met melk. Veel mensen kunnen het niet missen. Tegelijk is er een groeiende groep die geen of minder zuivel wil gebruiken. Je leest namelijk steeds vaker dat niet alleen de consumptie van vlees, maar ook van zuivel grote impact heeft op het klimaat. ‘Kaas is vrij slecht voor het milieu’, schrijft bijvoorbeeld het Voedingscentrum. ‘Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde.’ Voor veel mensen reden om te kiezen voor plantaardig. Anderen laten vanwege het dierenleed vlees en zuivel staan, weer anderen doen het voor hun gezondheid.

Wat doe je op brood als je geen vlees of kaas wilt?

Als je radicaal alle dierlijke producten schrapt uit je dieet, ben je veganist. In Nederland is dat een groep van zo’n vijftig- tot zeventigduizend mensen. Daarnaast zijn er steeds meer flexi-vegans; mensen die het gebruik van dierlijke producten proberen te minderen. Dat is voor een beginneling best ingewikkeld. Want hoe bak je een cake zonder eieren? Wat doe je op brood als je geen vlees of kaas wilt? Gelukkig groeit het aanbod aan plantaardige producten flink. Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld al kiezen uit meer dan vijftig plantaardige melkvervangers. In het winternummer van Genoeg stond een test van dranken op basis van soja, haver, rijst of amandel. Wat is de beste keuze als je een melkvrije cappuccino of latte wilt maken?

Een mooie manier om de eerste stap te zetten naar een meer plantaardig dieet, is de 7 dagen Zonder Zuivel Challenge van ProVeg. Als je je opgeeft voor de Challenge krijg je een week lang elke dag tips, recepten en informatie in je mailbox. Zo kom je op nieuwe ideeën en kun je kijken wat voor jou haalbaar is.

ProVeg is een internationaal actieve organisatie die zich inzet voor een plantaardige toekomst. ProVeg heeft ook een Nederlands team dat allerlei campagnes organiseert. De 7 Dagen Zonder Zuivel Challenge vindt plaats in het kader van de jaarlijkse World Plant Milk Day op 22 augustus.