Bezorgt de kerstman volgend jaar per fiets?

Koop jij je decembercadeaus ook online? Je bent de enige niet. Webwinkels doen goede zaken, maar dat heeft een prijs. In woonbuurten is het een af- en aanrijden van walmende dieselbusjes. Als het aan de Fietsersbond ligt, worden die snel vervangen door fietskoeriers. 

Sinterklaas en de kerstman gaan niet per paard of arrenslee langs de huizen. Vrijwel alle webwinkels kiezen ervoor om bestellingen te laten bezorgen met busjes. In het geval van een koelkast of wasmachine is dat ook wel zo handig. Maar heel vaak gaat het om kleine pakjes, die je ook met de fiets aan huis zou kunnen brengen. Dat is wel zo duurzaam. De Fietsersbond zou graag zien dat mensen die online iets kopen, de optie krijgen om voor levering via een fietskoerier te kiezen. Ze gaat daarvoor in januari een petitie aanbieden aan de grote webwinkels.

De petitie is door bijna 3.000 consumenten ondertekend. Je kunt als je wilt nog meedoen.

In Nederlandse dorpen en steden rijden elke dag een miljoen bestelbusjes van bijvoorbeeld leveranciers en klusjesmannen. Door de opkomst van internetshoppen neemt het aantal busjes alleen maar toe en daarmee ook de problemen. De busjes, die vrijwel allemaal op diesel rijden, zorgen voor lawaai, stank en luchtvervuiling. Daarnaast veroorzaken ze ook extra drukte op de weg.

Susanne Balm, onderzoeker Duurzame Logistiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), schat dat een derde van de zendingen in de stad kan worden overgenomen door zogenaamd klein elektrisch vervoer en transportfietsen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf, zegt Marina van Dijk van de Fietsersbond: ‘Vaak heb je niet alleen je pakketje sneller, het wordt ook minder druk op de weg omdat er minder busjes rijden. En omdat de fietskoerier geen fijnstof uitstoot, is bezorging per fiets beter voor de luchtkwaliteit in je eigen wijk.’