Knuffel de fruitvlieg, maar niet in je keuken

Het is weer de tijd van de fruitvliegjes. De meeste mensen vinden ze vooral irritant, maar wist je dat ze ook bacteriën overbrengen? Zo houd je ze uit je keuken.

Aaf Brandt Corstius nam het gisteren in de Volkskrant op voor de fruitvliegjes. Tot voor kort vond ze de zwermen kleine vliegjes rond haar vuilnisbak uiterst irritant, maar sinds dit weekend krijgt elk vliegje van haar een aai over de bol. Op nos.nl las ze namelijk een stukje over het fruitvliegje als ideaal proefdier. De vliegjes blijken goedkoop testmateriaal en je hebt geen vergunning nodig om ze te mogen onderzoeken. Een diertje dat blijkbaar niets waard is en waarmee je alles mag doen wat je wilt, Aaf vond het zielig: ‘Niemand die één spandoek voor ze beschildert. Daarom ga ik ze koesteren.’

Maar fruitvliegjes in je keuken, hoe lief ze ook zijn, is niet erg hygiënisch. De beestjes brengen bacteriën en schimmels over van fruit naar ander eten. En ze leggen eitjes op of vlakbij rottend fruit of andere etensresten. Er zijn speciale fruitvliegjesvallen te koop. Maar daarin sterven de vliegjes een treurige dood. Aaf Brandt Corstius zou het niet goedkeuren. Je kunt heel makkelijk (en bovendien gratis) zelf een val maken waarin de vliegjes niet meteen dood gaan. Je kunt ze vangen en als je wilt buiten je keuken loslaten. Zo doe je dat:

  • Leg een stukje overrijp fruit in een schaaltje of glas
  • Dek strak af met huishoudfolie
  • Prik gaatjes in de folie

De vliegjes kruipen door de gaatjes naar binnen, maar kunnen de weg naar buiten niet meer vinden.

Poetsen

Nadeel van een fruitvliegjesval is dat je er juist vliegjes mee naar je keuken lokt. Ze worden aangetrokken door de geur. Veel beter is het daarom om goed op te ruimen en schoon te maken. Dat is wel wat meer werk.

  • Spoel servies waar fruit of vruchtensap in heeft gezeten meteen af.
  • Doe regelmatig een nieuwe zak in de vuilnisemmer. Doe dat in ieder geval meteen als je vliegjes ziet.
  • Gebruik eventueel een vliegenkap.

Het helpt ook om je fruit op de juiste manier te bewaren. Heel veel fruit, zoals appel en druiven, blijft langer goed in de koelkast. Tropisch fruit als bananen en mango leg je liever op de fruitschaal. Zitten er fruitvliegjes in je keuken, was je fruit dan voordat je het eet, adviseert het Voedingscentrum.

foto: Pixabay, Skeeze