Modeprijs voor ‘vlooienmarkt-ontwerper’

We hadden het lentenummer van Genoeg net helemaal af, toen Roland van der Kemp de belangrijkste modeprijs van Nederland won. Zijn exclusieve ontwerpen zijn prijzig, maar zijn ideeën hadden goed gepast in dit themanummer over kleding. Van der Kemp maakt kleding van oude kleding en keert zich tegen de wegwerpmode.

Justin Bieber werd vorig jaar gespot met een broek van Ronald van der Kemp. Hij is niet de enige beroemde fan van de Nederlandse ontwerper. Ook Katy Perry en Doutzen Kroes dragen graag zijn kleding gemaakt van oude kleding. Het zijn dan ook niet zomaar tweedehandsjes: Van der Kemp won vorige week de Cultuurfonds Mode Stipendium.

Zijn creaties zijn ook niet zomaar tweedehandsjes

De broek die Justin Bieber droeg toen hij vorig jaar een Nederlandse Albert Heijn bezocht, was gemaakt van legerkleding van vijf verschillende legers en een houthakkersbloes. Een opvallend kledingstuk met veel kleuren en bijzondere details. Opvallend, rebels en extravagant, zijn veelgehoorde kwalificaties voor de ontwerpen van Ronald van der Kemp. Maar zijn kleding is vooral ook erg duurzaam.

Van der Kemp is een ambachtsman in de beste zin van het woord. Zijn hele collectie wordt met de hand gemaakt en veel kledingstukken zijn uniek of worden hooguit in een serie van enkele tientallen geproduceerd. Hij zoekt stoffen bij elkaar, vaak tweedehands stoffen van vlooienmarkten, en maakt daar zijn eigen creaties mee. Soms hebben klanten een kledingstuk in hun kast hangen dat ze niet dragen, maar waarvan ze de stof te mooi vinden om weg te doen. Van der Kemp blaast het nieuw leven in, want juist de liefde voor mooie oude materialen koestert hij.

Het raakt de ontwerper dat mode een wegwerpproduct is geworden. Aan echt mooie kleren maken, komen ontwerpers vaak niet meer toe, omdat er zes keer per jaar een nieuwe collectie in de rekken moet hangen. Wat niet snel genoeg de winkel uit gaat, wordt vernietigd. Van der Kemp verlangt terug naar de tijd dat mensen met zorg een garderobe samenstelden. Je moest misschien sparen voor de perfecte jurk of jas, maar dat had je wel een kledingstuk dat met liefde gemaakt was en dat in principe een leven lang mee kon. Zijn jurken, broeken, rokken en bloezen zijn stevig aan de prijs. Duizend euro voor een bloes, enkele duizenden voor een jurk. Het is veel, maar de andere kant is dat we nu vaak belachelijk weinig betalen.

http://www.ronaldvanderkemp.com