Energieleveranciers vergelijken loont

In 2018 nemen de kosten voor energie fors toe. Een goede reden om energieleveranciers te vergelijken en meteen eens te kijken hoe het zit met de duurzaamheid van de energie die je afneemt.

De forse stijging van de energiekosten komt doordat de prijs van alle drie onderdelen waaruit de energierekening is opgebouwd, wordt verhoogd. Aan de eerste twee onderdelen, de overheidsheffingen en de kosten voor netbeheer, kun je als consument niets doen. Op het derde onderdeel, de leveringskosten, heb je wel invloed: je kunt de tarieven van energie vergelijken en een voordeliger contract afsluiten. Ook kun je zorgvuldiger met energie omgaan en zo je energieverbruik omlaag brengen. Er valt nog genoeg te besparen.

Vergelijk energieleveranciers
In veel gevallen loont vergelijken van energieleveranciers echt. Je kunt vaak op jaarbasis honderden euro’s besparen door over te stappen. Wanneer je energie vergelijkt, is het raadzaam om niet alleen naar de energietarieven van de verschillende leveranciers te kijken, maar ook naar het prijsverschil tussen vaste en variabele contracten op basis van jouw verbruik. In verreweg de meeste gevallen zijn vaste tarieven voordeliger dan variabele tarieven. Vooral een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven is vaak gunstig. Dit omdat je dan elk jaar kunt overstappen en weer kunt kiezen voor de laagste tarieven plus eventueel een welkomstkorting. Als je toch aan het vergelijken bent, neem je natuurlijk meteen de duurzaamheid mee: bij de meeste kun je eenvoudig een filter aanzetten voor groene stroom. Ook kun je kiezen voor groen gas.

Wil je meer weten over het gebruik van vergelijkingssites? In Genoeg 112 besteedden we daar aandacht aan. Dat artikel vind je hier.

Bespaartips voor je energieverbruik

Tip 1: Let op het energielabel bij de aanschaf van elektronische apparatuur
Veel apparatuur is voorzien van een sticker waarop het energielabel staat aangegeven. Op het label kun je informatie aflezen over het energieverbruik van het apparaat, waarbij A+++ de meest zuinige klasse is en D de minst zuinige. Een apparaat met een gunstig energieverbruik zal in aanschaf doorgaans duurder zijn, maar door de kosten die je bespaart op energie verdien je die meerprijs meestal snel terug. Op de lange termijn ben je dan uiteindelijk goedkoper uit en verklein je je impact op het milieu aanzienlijk. Dit hangt wel af van hoe vaak je zo’n apparaat gebruikt, wat daarbij dan het energieverbruik is én na hoeveel jaar het apparaat vervangen wordt. Zo kun je uitrekenen of de aanschaf van een duurder, energiezuiniger apparaat uiteindelijk ook qua prijs voordeliger is. Zoals gezegd: ook de overweging dat je zo minder bijdraagt aan de milieuvervuiling kan hierbij meetellen.

Tip 2: Schakel apparatuur uit wanneer je deze niet gebruikt
Veel mensen laten hun televisie in de stand-bymodus staan in plaats van dat ze het toestel volledig uitschakelen. In veel gevallen staat de televisie zelfs aan, terwijl er niemand in het huishouden is die daadwerkelijk kijkt. Dit geldt eveneens voor computers en laptops. Je kunt eenvoudig energie besparen door apparaten die je niet gebruikt volledig uit te schakelen. Ook bespaar je energie door je telefoon of tablet niet langer aan de oplader te laten liggen dan nodig is – dit is nog veiliger ook (brandgevaar) en beter voor de batterij van je telefoon.

Tip 3: Maak gebruik van piek- en daltarief
Als je een meter met twee telwerken hebt, kun je gebruik maken van zogenaamde piek- en daluren. Zoals de naamgeving al doet vermoeden, zijn de energiekosten in de piekuren hoger dan die in de daluren. Je kunt dus geld besparen door apparaten als wasmachine, droger en vaatwasser gedurende de periode dat het lagere tarief geldt te laten draaien. De tijden voor het daltarief verschillen per provincie. Kijk hier voor de daluren die voor jou gelden. Let wel op: verbruik je voornamelijk energie wanneer het piektarief geldt? Dan betaal je in die situatie meer dan wanneer je het enkeltarief zou betalen. Is dit bij jou het geval en heb je een dubbele meter, dan ontvang je standaard het piek- en daltarief. Je kunt dan beter bij de energieleverancier het enkeltarief aanvragen. Maar met slim gebruik van het piek- en daltarief ben je al snel voordeliger uit.

Tip 4: Zo zit je er warmpjes bij
Je kunt ook vrij eenvoudig besparen op het energieverbruik van je verwarming. Door goede isolatie, zoals dubbel glas, blijft de warmte binnenshuis. Maak gebruik van tochtstrips en sluit als het buiten donker is de gordijnen – zo ontsnapt er minder warmte. Trek een extra dikke trui aan, zodat de thermostaat niet onnodig hoger hoeft. Ook kun je een dekentje op de bank leggen, zodat je daar gezellig onder kunt zitten. Of maak de enige echte Genoeg-woonmantel. Zet de verwarming laag als je van huis gaat. Als je de verwarming een jaar lang slechts één graad lager zet, kun je al zo’n 6% op je verwarmingskosten besparen!