Koninginnedag: struinen loont!

Je kunt aardig besparen door dingen waar je toch naar op zoek bent op Koninginnedag aan te schaffen. Georganiseerd struinen loont! (zie ook de eerdere Koninginnedag-afleveringen: Opgeruimd geld verdienen. en kinder-consuminder-koninginnedag.

Wensen

Een Italiaanse koffiepot, een merkrugzak, een trui in een bepaalde kleur? Inventariseer eerst je eigen en eventueel andermans wensen. Maak een echte boodschappenlijst en noteer wat je over hebt voor elk artikel. Begroot nog wat extra geld voor de unieke koopjes waar je tegenop zult lopen. Hoeveel mag je daar maximaal aan besteden en hoeveel kuub mag het maximaal in beslag nemen?

Standaarduitrusting

Maak ook de standaarduitrusting van de Struiner vast in orde. Daartoe behoren: een portemonnee gevuld met het begrote bedrag (voor een groot deel in kleingeld) en een stevige rugzak met daarin tassen en een karretje waarop die tassen verreden kunnen worden.
Zoek vast (oranje) kleding uit. Kleed je lekker warm maar zo dat je makkelijk iets uit kunt trekken, en als het even kan feestelijk in het rood, wit, blauw en/of oranje, dat stemt de handelaren mild. Bij mooi weer: pet of hoedje, zonnebrand en zonnebril.

Struintips

  • Hoe vroeger je de deur uit gaat, hoe groter je kans van slagen
  • Als je ooit kunt afdingen is het wel vandaag! Bied bij elke vraagprijs de helft en ontmoet elkaar halverwege vraagprijs en aanbod.
  • Als je moeite hebt om in de onafzienbare bergen koopwaar, troep en rariteiten de pareltjes te spotten, kun je letten op de gezichten/kleding/uitstraling van de handelaren. Staat de persoon je aan, dan is de kans groter dat ze iets van je gading verkopen.
  • En voor wie nog puf heeft: na drie uur ’s middag laten veel handelaren hun boeltje in de steek, of zetten alles aan de straat. Je kunt dan nog een vrekkenrondje maken.

Struinen met kinderen

  • Als je gaat struinen op de vrijmarkt, maak dan samen met kinderen een ‘boodschappenlijst’. Welke (speelgoed)artikelen zoek je? Hoe duur zijn die spullen als ze nieuw zijn? Hoeveel geld heb je er ongeveer voor over? Hoeveel geld wil/mag het kind besteden? Begroot een bedrag voor onverwachte koopjes.
  • Oefen met kinderen de kunst van het onderhandelen. Speel zelf de rol van de verkoper.
  • Zorg voor warme, feestelijke, liefst oranje kleding. Schmink vlaggetjes op de wangen van alle deelnemers. Spreek af wat je doet als je elkaar kwijtraakt en ieder neemt een mobieltje mee.
  • Wijs bij het winkelen op de relativiteit van modes en rages. Prullen die kortgeleden duur gekocht en verzameld werden liggen nu, compleet in de verpakking, voor bijna niks op straat. Kijk als ouder voor de zekerheid ook hier en daar naar kinderkleding, verkleedspullen, hoeden, pruiken, (kinder)boeken, skates, DVD’s en duur constructiespeelgoed. Het is ongelooflijk, de duurste merkspullen liggen voor een tiende of twintigste van de nieuwprijs te koop. Kijk ook rond naar originele cadeautjes. Want wat je ook zoekt, op Koninginnedag kun je het vinden.