Vaste lasten steeds hoger. Wat kun je doen?

Steeds meer huishoudens zijn elke maand meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Ze houden daardoor te weinig geld over voor voeding en andere noodzakelijke uitgaven. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Maar besparen op je vaste lasten, kan dat wel en hoe doe je dat dan?

Vorige week berichtte het Nibud dat er de afgelopen tien jaar niet eerder zo’n groot deel van het budget is opgegaan aan de vaste lasten. Een Nederlands huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent. Het verklaart volgens het Nibud waarom zoveel huishoudens achterlopen met het betalen van de rekeningen van de zorgverzekeraar, energie en huur of hypotheek. Idealiter zou een huishouden niet meer dan helft van zijn inkomen kwijt moeten zijn aan de vaste lasten.

Vaste lasten zijn maandelijks terugkerende kosten waar je niet onderuit kunt. Denk aan de huur of de hypotheek, je ziektekostenverzekering en de energierekening. Maar ook aan kinderopvang, vervoer en telefoon. Vaste lasten zijn niet altijd makkelijk te beïnvloeden. Je kunt de verwarming lager zetten, of overstappen naar een goedkopere energieleverancier, maar op een bepaald moment is de rek eruit. Of neem je woning: een nieuw (huur)huis is niet snel gevonden en bovendien kost verhuizen ook geld.

Toch loont het om goed naar je vaste lasten te kijken. Ze komen namelijk elke maand terug waardoor alle kleine beetjes die je bespaart op den duur een flink verschil kunnen maken. 

Zet alles op een rij

Als je wilt besparen is het slim om eerst eens alles op een rij te zetten. Neem je bankoverzichten van de afgelopen tijd erbij en noteer wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Van wisselende uitgaven zoals boodschappen, uitjes en kleding neem je een gemiddelde. Een handig hulpmiddel is de jaarbegroting van het Nibud. Je kunt hem uitprinten of online invullen. Doe je het online dan hoef je zelf niets uit te rekenen. Als je alles hebt ingevuld, weet je precies wat je vaste lasten zijn. Nu kun je kijken of er iets valt te besparen.

Stap voor stap besparen

Op je vaste lasten besparen vraagt vaak om redelijk wat uitzoekwerk. Verzekeringen vergelijken, energiebedrijven vergelijken, je verdiepen in toeslagen… het is niet bepaald de hobby van veel mensen. Pak het daarom rustig aan, of zoals het spreekwoord zegt: ‘een olifant eet je in stukjes’. Maak een lijstje met alle vaste lasten waar je naar wilt kijken en maak een planning die voor jou realistisch is. Leg je elke week een kostenpost onder de loep, of elke maand? Zo kun je in je eigen tempo stap voor stap besparen, zonder in de stress te raken.

Tips

Het internet staat vol bespaartips:

  • Op de website van het Nibud vind je allerlei mogelijkheden om te besparen op je vaste lasten, vooral op de woonlasten.
  • De Consumentenbond heeft 20 algemene bespaartips op een rij gezet, waaronder ook bespaartips voor de vaste lasten. Ook kun je bij de Consumentenbond informatie vinden over specifieke besparingen, bijvoorbeeld op je zorgverzekering, je mobiel abonnement en je energie.
  • Als je zelf aan het rekenen en vergelijken gaat, kun je gebruik maken van heel veel handige vergelijkingssites. Bijvoorbeeld voor het vergelijken van energietarieven en verzekeringspremies.