Vrekje


vrekkenkrant

NIEUWS

Glunderend vrekje

‘Glunderend vrekje’ (zoals hij zichzelf noemt) is 81. Hij stuurde handgeschreven tips toen Genoeg nog de Vrekkenkrant heette. Nu schrijven niet meer lukt, geeft hij ze telefonisch door aan Hanneke van Veen, de oprichtster van de Vrekkenkrant waarmee hij in de loop der jaren een warme band heeft opgebouwd.

Als geraamte in mijn stoel met een tevreden grijns op mijn gezicht

In de tijd van de Vrekkenkrant leerden we heel wat abonnees persoonlijk kennen. Herman Demmers uit Beekbergen was daar een van. Hij vond het ronduit prachtig wat we deden en stuurde geregeld zijn zuinige tips en ervaringen op. Hij paste (bijna) alles wat hij las zelf enthousiast toe en dat het leverde hem veel op. Niet alleen geld, maar vooral voldoening. Zijn handgeschreven tips waren bijzonder leuk om te lezen en hij had absoluut gevoel voor humor.

Het stukje over de ontdekking dat hij en zijn vrouw altijd teveel koffie zetten en dat ‘de gootsteen lekker meedronk’ was er een van. Een andere tip ging over de toepassing van het halveringsprincipe. “Wat een mogelijkheden zeg. En wat een denkwerk. Het artikel ‘Dubbel op is eens teveel’ is niet snel te evenaren. Als je bij alles wat je doet, denkt: de helft en daar weer de helft van en je ziet de mogelijkheden, dan word je er warm van. De mogelijkheid om een kind van de Derde Wereld te voeden komt voor mij nu heel dichtbij”
P.S. Ik zie me al zitten: als geraamte in mijn stoel met een tevreden grijns op mijn gezicht.”

Ook legt hij uit hoe hij zijn vrouw overhaalde mee te doen. “Nou je praat erover, over de Vrekkenkrant. En je denkt zou ze meedoen? Dat ging best moeilijk hoor: praten en proberen te overtuigen. Het hield niet over! Maar wat deed ik, ik gaf het geld wat overbleef aan de vrouw! Het begint nu toch wel lekker te lopen. En het geld dan wat ze krijgt? Lekker toch, het blijft in de familie”. Ondertekend door het ‘glunderend vrekje.’

In de afgelopen jaren hebben we contact gehouden met Herman en en een aantal keren zijn we bij hem op bezoek geweest. Ook logeerden we in zijn ‘shungalow’, een tot bungalow verbouwd schuurtje. Erg gezellig.

Met het klimmen der jaren kreeg Herman harde klappen te verwerken. Zijn vrouw overleed en vrij recent zijn oudste zoon. Er bleef dus veel tijd over om na te denken. Onder andere aan die mooie tijd van de Vrekkenkrant en de stukjes die hij schreef. Af en toe heeft hij nog wel eens een bezuinigings tip, maar het schrijven lukt niet meer nu hij 81 jaar jong is. Daarom probeerde hij ze telefonisch door te geven aan de redactie van Genoeg, “Maar die mensen hebben het zo druk” vertelde hij. “Kan jij mijn tips niet aan ze doorgeven? Jij kunt toch zo goed schrijven?”
Ik ontkwam er niet aan en ik heb het hem beloofd.

Afvalzakken uitsparen
Herman spoelt lege melkkartons om en propt daar alle mogelijke huishoudelijk afval in zodat er echt helemaal niets meer bij kan. Het worden dan een soort betonblokken, die hij eens in de zoveel tijd tijdens een wandeling of fietstochtje in een afvalbak gooit.

Stop toch met roken
Herman vertelt dat er vroeger veel gerookt werd en dat dat tegenwoordig (gelukkig) stukken minder is. De waarschuwende artikeltjes gaan dan bijna altijd over hoe slecht het is voor de gezondheid, het milieu en voor je portemonnee. Het gaat daarbij om flinke bedragen. “Maar,” zegt Herman, “ze vergeten de kosten voor het stomen van kleren en gordijnen. En niet te vergeten het behang, dat je met een paar rokers in huis keer op keer moet vernieuwen, omdat het bruin ziet en vies gaat ruiken. Kijk dat is nu mijn tip. En die heb ik tot nu toe nog nergens gelezen.” Waarvan akte.

Hanneke van Veen