Compost uit het vat

bokashi makenWaarom tuin- en keukenafval aan de gemeente geven en dan bij het tuincentrum zakken mest kopen? De echte Genoeger onder de tuiniers maakt eigen compost. Hoe gaat dat met zo’n compact en kant-en-klaar compostvat? En hoe maak je Japanse keukenmest? Genoeg probeerde het uit.

Het aardige van composteren is dat je een deel van je eigen afval verwerkt en er iets moois voor terugkrijgt. Compost verbetert de structuur van de grond, waardoor plantenwortels makkelijker zuurstof, water en voedsel vinden. Daarnaast zorgt compost voor een gezond bodemleven en voor opslag van voedingsstoffen. Met een mengsel van compost en aarde maak je je eigen tuinaarde of potgrond. Genoeg redenen om eens een vat te proberen.

compostvat

Compostvat

Een compostvat is een plastic ton waar je tuin- en keukenafval in doet. Op de bodem zit een lucht- en vocht-doorlatend rooster, aan de bovenkant sluit het vat met een deksel. Het afval gaat er aan de bovenkant in, aan de onderkant oogst je de compost. Het vat is een compact alternatief voor de bekende composthoop en daardoor ook geschikt voor kleine tuinen. Het kan niet op een balkon staan of in een betegeld tuintje (hiervoor is een Bokashi-set wel geschikt, lees hierover verderop in het artikel), want er is contact met de aarde nodig. Zo moet bijvoorbeeld het teveel aan vocht weg kunnen zakken in de bodem.Een nieuw vat kost ongeveer 50 euro, op Marktplaats gaan ze van de hand voor ongeveer een tientje. Een enkele gemeente verstrekt gratis compostvaten, andere bieden ze hun inwoners met korting aan.

Verder lezen? Download hier het complete artikel uit Genoeg Zomer 2013: Genoeg 98 compost en bokashi