Een behaaglijk huis door slimme vloerisolatie

vloerisolatieTonzon

De Siberische beer komt uit zijn hok en zorgt in Nederland voor prachtig natuurijs maar ook voor ijskoude funderingen die de kruipruimtes flink gaan afkoelen. Slimme vloerisolatie loont de moeite: een behaaglijk huis en minder energiekosten.

Bij het isoleren van je huis denk je misschien niet direct aan vloerisolatie. Warmte stijgt naar boven dus is het niet echt nodig, toch? ‘Onzin’, zegt Ton Willemsen van isolatiebedrijf TonZon. ‘De impact van koude kruipruimtes op de temperatuur in de woning wordt sterk onderschat. Dat blijkt uit een vergelijking van twee naast elkaar gelegen woningen, waarvan een met vloerisolatie. Doordat kruipruimtes vaak koud en vochtig zijn, koelt de woonkamervloer via de onderkant af. Vaak loont het om hier iets aan te doen.’ Genoeglezer Siem Beerthuyzen voorzag zelf zijn vloer van vloerisolatie en nam de proef op de som.

De bedenker

Het is winter 1979 en wiskundeleraar Ton Willemsen kampt thuis ondanks eindeloos hout stoken steeds met een koude vloer. Nieuwsgierig als hij is, brengt hij vele uren door in de bibliotheek van de Universiteit Twente op zoek naar een oplossing. Hij leert over het manipuleren van warmtestromen en het gebruik van verschillende materialen voor isolatie. Met die kennis bedenkt hij een methode om de kruipruimte van zijn huis te isoleren. Met succes: de vloer blijft warm. Ook bij zijn buren en een ander stel zijn koude voeten verleden tijd nadat Willemsen hun kruipruimte heeft geïsoleerd. Niet veel later is isolatiebedrijf TonZon (een combinatie van zijn voornaam en zijn zonnige karakter, zo zegt hij zelf) een feit. Inmiddels biedt het bedrijf naast vloerisolatie ook dak-, muur- en raamisolatie aan en timmert het aardig aan de weg: al enkele honderdduizenden woningen in Nederland werden met isolatiemateriaal van TonZon geïsoleerd.

Zo werkt het

De methode van TonZon bestaat uit een stevig plastic folie voor op de bodem van de kruipruimte (zie afbeelding), zodat de ruimte droog wordt en blijft. Tegen de bovenkant van de kruipruimte worden thermoskussens in banen opgehangen. Dit zijn luchtkussenzakken gemaakt van lichte, maar sterke kunststoffolie bestaande uit drie luchtlagen. Deze vullen zich vanzelf met lucht. Vervolgens worden de uiteinden afgesloten met tape. Door de lucht kan de warmte van de vloer niet meer uitstralen naar de koudere ruimte eronder.

Ervaring van een gebruiker

Siem Beerthuyzen uit Oss huurt met zijn vrouw een karaktervolle jaren-dertigwoning in de straat waar hij werd geboren. Helaas is het huis niet erg energiezuinig. ‘Het gasverbruik was hoog en toch was het binnen niet behaaglijk. Het tochtte door de ramen in de woonkamer. Vooral via de glas-in-loodramen − die zijn natuurlijk ook al een kleine eeuw oud.’ Beerthuyzen voorzag de ramen zelf van tochtstrips en voorzetramen en wilde ook iets aan de vloeren doen. ‘Die voelden koud aan en waren niet geïsoleerd.’ Hij koos voor TonZon. ‘Hun methode houdt ook de kruipruimte droog en ik kon het zelf plaatsen, wat flink scheelde in de kosten.

Eerst mat Beerthuyzen de kruipruimte op en de afstand tussen de houten balken aan de bovenkant. Zo kon TonZon de materialen op de juiste maat leveren. Vervolgens verwijderde Beerthuyzen het puin van de bodem, zodat scherpe deeltjes de bodemfolie niet stuk konden prikken. Daarna kon het ‘echte’ werk beginnen: het leggen van de bodemfolie en het plaatsen van de thermoskussens. Dat bleek overigens nog en hele klus; Beerthuyzen was er bijna een week mee bezig. ‘De installatiefilmpjes op de site van TonZon waren soms niet gedetailleerd genoeg’, geeft hij als enige kritiekpunt. Verder is hij dik tevreden met zijn investering.

Goed voor de portemonnee…

Omdat het een huurwoning betreft, kwam Beerthuyzen niet in aanmerking voor subsidie (zie tips onderaan dit artikel) Maar omdat hij de vloerisolatie zelf aanbracht, had hij de kosten er toch na enkele jaren al uit. ‘We hoeven de thermostaat minder hoog te zetten om het huis op een aangename temperatuur te krijgen en hij kan ’s avonds ook al eerder omlaag, omdat de warmte langer blijft hangen.’ Beerthuyzen bespaart sinds hij de vloerisolatie in 2007 aanbracht gemiddeld tien tot vijftien procent per maand op zijn energierekening. Hij weet dat vrij nauwkeurig omdat hij al jarenlang nauwgezet zijn energieverbruik noteert. Ook het comfort in huis verbeterde. ‘De houten vloer voelt warmer aan onder onze voeten en het is behaaglijker in huis.’

…en voor het milieu

Ook bij Milieu Centraal zijn ze enthousiast. ‘TonZon is goed voor het milieu, je bespaart flink wat energie, de milieubelasting van het materiaal is laag en het gaat zeer lang mee.’
Vloerisolatie levert een relatief hoog rendement vergeleken met andere vormen van isolatie. Daarom moedigt Milieu Centraal elke vorm van isolatie aan, niet alleen TonZon. Wie vloerisolatie heeft, is daar bovendien doorgaans erg tevreden over. Het huis tocht minder, is gelijkmatiger warm en je hebt geen last van optrekkend vocht uit de kruipruimte. En het levert ook wat op. Gemiddeld daalt het jaarlijkse gasverbruik met 325m3, wat neerkomt op ruim 200 euro. Daarvoor moet je wel eerst investeren, afhankelijk van het soort vloerisolatie dat je kiest. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals minerale wol, EPS (piepschuim) platen, PUR-schuim en thermoskussens. Deze kun je zelf aanbrengen, alleen voor PUR-schuim wordt doe-het-zelven afgeraden.

‘Je bespaart flink wat energie en het gaat zeer lang mee’

Tonzon vloerisolatie is iets duurder dan sommige andere methoden, maar daar staat wel een relatief hoge energiebesparing tegenover. Voor een vloeroppervlak van vijftig vierkante meter betaal je 900 euro indien je zelf aan de slag gaat. Zelf installeren kan echter een hele klus zijn als de kruipruimte bijvoorbeeld uit meerdere delen bestaat of er leidingen langs het plafond weggewerkt moeten worden. Ook moet de ruimte minimaal 35 centimeter hoog zijn om de klus zelf te kunnen klaren. Lijkt het je teveel gedoe, dan kun je het laten doen. Dan kost het rond de 1850 euro.

Delen van dit artikel werden eerder gepubliceerd in Genoeg 103 

Tips

  • Milieu Centraal heeft een handige test om te bepalen of vloerisolatie voor jou interessant is, met schatting van de kosten en het rendement. Zo zijn huizen gebouwd na 1995 vaak voorzien van een goed geïsoleerde vloer en zijn geen extra maatregelen nodig. Maar als je vloerverwarming hebt, kan het juist gunstig zijn. Kijk hier voor de test.
  • Bij bodemisolatie vul je de kruipruimte op met bijvoorbeeld schelpen of plastic bolletjes. Milieu Centraal raadt dit pas als laatste optie aan, omdat het minder energiebesparing oplevert dan vloerisolatie: veel warmte kan nog verloren gaan via wanden en ventilatiegaten van de kruipruimte. Daardoor verbetert het comfort minder dan bij isolatiemateriaal tegen de bovenzijde van de kruipruimte.
  • Sommige gemeenten en provincies verstrekken subsidie aan woning-eigenaren op het (laten) plaatsen van vloerisolatie. Check energie-subsidiewijzer.nl voor regelingen in jou woonplaats.