Eenvoudig energie en geld besparen

Schermafbeelding 2016-04-14 om 17.46.11Energie – en daardoor geld – besparen, wie wil dat nou niet? Hiervoor is inzicht nodig in je energiegebruik. Als je weet wat je verbruikt, kun je je gedrag en het gebruik van apparaten aanpassen. Slimme elektronica (domotica) kan hierbij helpen.

Veel Nederlandse energieleveranciers beschikken inmiddels over een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet waarmee je je eigen energieverbruik in kunt zien. Daarvoor is vaak wel een zogenaamde ‘slimme meter’ nodig. Genoegredacteur Petra Kruijt probeerde de slimme elektronica op het gebied van energiebesparing uit en doet daarvan verslag: Automatisch energie besparen.

Probeer de tips van Petra eens uit: met kleine experimenten zoals korter douchen en de vaatwasmachine op een ecoprogramma laten draaien zie je meteen wat voor effect dit heeft op je energiegebruik. Ook op het gebruik van gas valt vaak verrassend eenvoudig te besparen.

Slim inkopen

Besparen op energie doe je allereerst door minder energie te verbruiken. De volgende bespaar-stap is energieprijzen vergelijken. Ook dit is niet heel ingewikkeld en loont vaak de moeite. Filter je op alleen groene energieleveranciers en kies je voor groene stroom en gas, dan investeer je jouw geld meteen ook in duurzame energie.