Je geldzaken op orde

Weet jij altijd precies wat er op je rekening staat? Plan je je uitgaven, en zet je met regelmaat wat geld opzij? Met de vuistregels Check, Plan, Spaar van het Nibud krijg je je geldzaken netjes op orde. Als je wilt krijg je 12 weken lang gratis coaching per e-mail.

Voor veel mensen zijn geldzaken niet bepaald een hobby. Ze vinden het veel gedoe en vaak ook ingewikkeld. Voor wie moeite heeft rond te komen, kan de administratie zelfs een hoofdpijnproject worden. Toch is het juist dan belangrijk om wekelijks even de tijd te nemen voor je geldzaken. Als je weet wat er binnenkomt en uitgaat, geeft dat veel rust. En je verkleint de kans op schulden of onaangename verrassingen.

Geldzaken zijn minder ingewikkeld dan je denkt. Het gaat er vooral om dat je een goede routine opbouwt. Zoals je bijvoorbeeld elke maandag de was doet en elke zaterdag boodschappen haalt, kun je ook vaste momenten prikken voor je administratie. Die administratie houdt in dat je moet checken, plannen en sparen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een handig stappenplan dat je daarbij helpt.

Check

Checken betekent dat je wekelijks je bankrekening(en) checkt. Wat is er afgeschreven? Kloppen de bedragen? Tegenwoordig gaat veel via automatische incasso. De verleiding is daardoor groot om achterover te leunen. Maar als het een keer misgaat, kan dat je geld kosten. Checken dus. Als je regelmatig je rekening checkt zie je ook wanneer je in het rood dreigt te komen. Je kunt dan tijdig je uitgaven aanpassen.

Plan

Plannen doe je door eens per jaar een begroting te maken. Dat is een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven. Wat is je maandelijkse inkomen? Hoeveel ben je kwijt aan vaste lasten? Verwacht je in bepaalde maanden extra uitgaven? Het Nibud heeft een handige jaarbegroting gemaakt die je gratis kunt downloaden. Je kunt hem printen en met de hand invullen, of opslaan in Excel of Numbers en op de computer invullen.

Spaar

Het Nibud adviseert om elke maand minstens 10 procent van je inkomen te sparen. Dat geld heb je nodig wanneer je voor onverwachte uitgaven komt te staan. Denk aan ziektekosten die onder het eigen risico vallen, of aan het repareren of vervangen van een kapot apparaat als een wasmachine of mobiele telefoon. Misschien is sparen lastig omdat je moeilijk rond kunt komen. Lees dan dit artikel met adviezen en tips van het Nibud.

Gratis coaching

Wil je werk maken van je financiële administratie, maar komt het er steeds niet van? Misschien is de gratis E-mailcoaching Check, Plan Spaar van het Nibud dan wat voor je. Je krijgt via e-mail en sms’s geheugensteuntjes, praktische uitleg en tips om grip te houden op je geldzaken.