Kledingkast opruimen en geld verdienen

Nu is de tijd om je kledingkast uit te mesten. Je schept ruimte voor je wintergarderobe en door de afgedankte kledingstukken te verkopen, kun je er nog wat aan verdienen ook.

Werkwijze

 Maak meerdere stapels:

  1. Draag ik voortdurend, kan terug in de kast.
  2. Draag ik graag, maar vooral geschikt voor de zomer.
  3. Draag ik nooit en het ziet er ook niet uit.
  4. Draag ik nooit om een of andere reden, maar het ziet er nog prima uit.

Stapel 1 gaat terug in de kast, samen met de tevoorschijn gehaalde en eveneens uitgezochte zomerkleding. Stapel 2 gaat op een plek achteraf of op een hoge plank. Stapel 3 kan in zakken die je meteen naar de kledingcontainer van een goed doel brengt.

Vraag jezelf af: heb ik dit kledingstuk het laatste jaar gedragen? Is het antwoord nee, dan gaat het weg.

Tweedehands kledingwinkels

Stapel 4 kan naar een tweedehands kledingwinkel worden gebracht. Om er een te vinden, kun je op deze site zoeken. Meestal wordt dit soort winkeltjes gerund door een vrouw. Ze hanteren allemaal hun eigen regels. De meeste tweedehands kledingwinkels stellen in overleg een prijs vast en geven 50 procent van de winst aan jou als het kledingstuk wordt verkocht. Wordt het niet verkocht, dan heb je meestal de keus tussen de kleding (op een afgesproken tijdstip) ophalen of doneren aan een goed doel.
Tip: de kleding die je nu uit je kast selecteert, is waarschijnlijk te zomers. Die kun je beter rond februari inbrengen.

Spelregels

Als je besluit om kleding in te brengen, onderzoek dan eerst even op welke tijden je welkom bent. Ga niet zomaar op pad met een stel enorme zakken. Gangbaar is dat er bepaalde tijden zijn waarop je kleding kunt inbrengen. Meestal is dat tijdens de rustige uurtjes in de ochtend en zeker niet op zaterdag. Bedenk ook dat bij nagenoeg alle tweedehands kledingwinkels geldt: de eigenaresse of leidinggevende maakt zonder discussie uit wat wordt ingenomen en wat niet.

Zo vergroot je je kansen:

  • In het voorjaar breng je zomerkleding in, in het najaar winterkleding. Schrijf in je agenda in februari: zomerkleding inbrengen.
  • Kleding moet schoon en heel zijn, niet ontsierd worden door slijtplekken of vlekken, het goede aantal knopen hebben en (indien van toepassing) een goedwerkende rits.
  • De kleding moet in het modebeeld passen. Je kunt denken dat je nog iets heel aardigs inbrengt dat een paar jaar geleden flink duur is geweest: als het uit de mode is, nemen ze het meestal niet in.

Alternatieven voor kledingverkoop

Je kleding verkopen kan ook heel goed op Koninginnedag of op Marktplaats. Ruilen kan ook, organiseer eenvoudig je eigen kledingruilparty.

Tekst: Marieke Henselmans   Illustratie: Gijs Henselmans