Microkrediet van Oikocredit – financiering én training

Apko voor zijn schoenwinkel - gefinancierd met Oikocredit microkrediet
Akpo Koffivi voor zijn schoenwinkel. Foto: Philippe Lissac / Godong for Oikocredit

Ontvangers van microkrediet zijn vaak zeer gemotiveerd om een succes van hun onderneming te maken. Doordat de meesten echter geen opleiding hebben gevolgd, of alleen de lagere school hebben afgerond, ontbreekt het soms aan kennis op het gebied van marketing, landbouw of techniek bijvoorbeeld. Alleen financiering is dan niet genoeg, passende training is onmisbaar.

Kijk naar Akpo Koffivi uit Togo. Hij is nooit naar school geweest en werkte als tiener al als schoenpoetser op straat. Langzaamaan groeide hij uit tot schoenmaker, eerst met een tafel tegen een muur op straat. Dankzij een lening via een microfinancieringspartner van Oikocredit kon hij op een gegeven moment zelfs zijn eigen schoenmakerij openen. Hij stuitte echter op het volgende probleem: mensen liepen zijn winkel voorbij, waardoor Akpo te weinig omzet maakte.

Alleen financiering is dan niet genoeg. Soms, zoals bij Akpo, is er méér nodig. En dat is precies de reden dat Oikocredit een stap verder gaat dan andere impact investeerders. Hoe? Door te werken met een unieke financing-plus-benadering!

Unieke benadering

Wat Oikocredits impact investeringen zo uniek maakt, is dat we onze microkredietpartners bijvoorbeeld begeleiden bij het ontwikkelen van trainingsprogramma’s voor ondernemers. Zo helpen we onze partners om hun sociale missie na te leven, waarbij ook hoort dat zij de ondernemers begeleiden zodat ze financieel gezonde ondernemingen hebben.

Omdat Akpo een microkrediet heeft via een partner van Oikocredit, kreeg hij meer dan enkel financiële hulp bij het opzetten van zijn eigen bedrijf, zoals een training over marketing. Hierbij leerde hij hoe hij zijn winkel aantrekkelijker kon maken: Akpo investeerde in een groot bord met de naam van zijn winkel erop, een toonbank en mooie vitrinekasten. Dit maakte dat mensen zijn winkel konden vinden én dat de winkel er aantrekkelijker uitzag.

Toekomst

Oikocredits financing-plus-benadering is dan ook een cruciaal middel om de veerkracht van mensen en de positieve sociale impact te vergroten. Zodat we ondernemers als Akpo, die behoefte hebben aan méér dan een microkrediet, kunnen blijven helpen zich tot succesvolle ondernemers te ontplooien.

Ook u kunt eraan bijdragen dat ondernemers zoals Akpo toegang krijgen tot microkrediet én training. Door te beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds. Kijk voor meer informatie op www.oikocredit.nl

5 redenen om te investeren in mensen zoals Akpo:

  1. Prachtig sociaal rendement
  2. Een eerlijk financieel rendement
  3. U doet al mee vanaf € 10,- per maand of € 200,- eenmalig
  4. U kunt uw geld kosteloos opnemen
  5. Nog nooit heeft een belegger iets van zijn inleg verloren
Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds is als beheerder van het Oikocredit Nederland Fonds opgenomen in het register van de AFM. Het Oikocredit Nederland Fonds is een beleggingsfonds en er zijn risico’s verbonden aan een belegging in het fonds. Meer informatie over deze risico’s op www.oikocredit.nl/beleggen