Tip voor de kerstvakantie: gratis zorggidsje Consumentenbond

Hoor jij ook tot de mensen die de laatste weken van het jaar hun zorgverzekering tegen het licht houden? De Consumentenbond heeft een handige Minigids gemaakt met weetjes en tips. Gratis voor iedereen, ook voor niet-leden.

Als je van zorgverzekering wilt veranderen, moet je dat voor 1 januari doen. Het is de deadline voor overstappers, maar ook voor wie zijn bestaande verzekering wil aanpassen. Wil je bijvoorbeeld het eigen risico verhogen of juist verlagen? Wil je meer of minder aanvullend verzekeren? De kerstvakantie is een goed moment om wat tijd te steken in het checken van je zorgverzekering.

Er zijn allerlei online zorgvergelijkers, die je helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod aan verzekeringen. Eén daarvan is de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Als aanvulling daarop heeft de bond ook nog een gidsje gemaakt: De Minigids Zorgverzekeringen. Dit gidsje kun je gratis bestellen. Er is keuze uit een digitale versie, die je direct in je mailbox ontvangt, of een papieren versie die je per post krijgt.

Kap je mee in de polisjungle?

De Minigids Zorgverzekeringen legt in heldere taal uit hoe het zit met niet altijd eenvoudige verzekeringszaken. Neem het verschil uit tussen de restitutiepolis, de naturapolis en de combinatiepolis. Die laatste is volgens de bond een gedrocht: ‘Je moet bijna zorgverzekeringsrecht hebben gestudeerd om erachter te komen waar je recht op hebt.’ De Consumentenbond is ook niet blij met wat ze ‘kloonpolissen’ noemt, vrijwel identieke polissen die allemaal onder een andere naam worden aangeboden. In de Minigids daarom ook een oproep om mee te doen aan de actie ‘Kap je mee?’, een actie tegen de polisjungle.

Aanvullende verzekering ‘onnodig’

In de Volkskrant van zaterdag 9 december plaatst economie-columnist Frank Kalshoven vraagtekens bij het nut van aanvullende verzekeringen. Voor mensen die niet vaak ziek zijn en die in staat zijn elke maand wat te reserveren, is het lonender om zelf te sparen voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut. Hij is dan ook verbaasd dat 85 procent van alle Nederlanders een aanvullende verzekering heeft. ‘En de arme mensen dan, met een slechte gezondheid? Ja, voor hen geldt dit natuurlijk niet. Als de aanvullende verzekering echt gaat verdwijnen moeten we voor hen een andere oplossing verzinnen. Maar de verrassing zit er dus niet zozeer in dat de aanvullende verzekering gaat verdwijnen, maar dat-ie nog zo veel wordt gekocht.’