Slim je reis plannen – goed voor voorpret en je vakantiebudget

vkantiebudget bestemmingenDe koude wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om je vakantie te plannen en alvast te genieten van de voorpret. Omdat 80% van de Nederlanders tijdens een vakantie meer geld uitgeeft dan gepland, geven we je vast een aantal ideeën om binnen je vakantiebudget te blijven. En last but not least: ook de milieu-impact van je vakantie kun je verkleinen door goed te plannen.

Om met het laatste te beginnen: wie bij het plannen van de vakantie naast het vakantiebudget ook de milieu-impact wil meewegen maakt een goede start met een advies op maat van Milieu centraal. Zo ga je klimaatwijs op vakantie.

Vergelijken

Er zijn tal van online platforms waarmee je diensten kunt vergelijken en boeken. Net zoals Financer.com zich richt op het vergelijken van financiële producten, zijn er talloze vergelijkingssites voor vakantie-accommodaties en -vervoer. Je vindt deze vergelijkingssites vanzelf als je zoekt op vakantie vergelijken in Google.

  • Vergelijk het aanbod: Zijn extra diensten zoals vervoer en voeding inbegrepen?
  • Lees ervaringen van klanten: Let op de actualiteit van de beoordelingen.
  • Vergelijk de prijs: Lees goed na wat inbegrepen is in de geadverteerde prijs (let op verborgen kosten)
Tip: Accommodaties
Voor een geschikt vakantieverblijf kun je via Airbnb, Hostelworld of Booking.com accommodatieprijzen te vergelijken. Een factor die veel mensen vaak over het hoofd zien, is het transport van en naar de accommodatie. Een verblijf boeken dat ver van het centrum verwijderd is, kan misschien per nacht goedkoper zijn, maar houdt rekening met de transportkost naar bijvoorbeeld het centrum van de stad. Soms kan het totaalplaatje dan veel duurder uitvallen dan je vakantiebudget toelaat.

Budget-excursies

Het loont de moeite om kaartjes voor bekende musea of attracties van te voren online te boeken. Vaak is het voordeliger en je vermijd zo de soms lange wachtrijen. Let wel goed op dat je je kaartjes online bestelt bij de originele site van het museum of de attractie en niet bij een boekingskantoor met dezelfde naam. Dat kan (veel) geld schelen.

Tip: Win informatie in bij de lokale bevolking
Ben je op zoek naar tips voor leuke (en goedkope) activiteiten tijdens je vakantie? Vraag dan bij de lokale bevolking wat leuke opties zijn. Zij kennen vaak de beste adresjes en kunnen ook tips geven over gratis te bezoeken bezienswaardigheden en activiteiten.

Voordelig transport

Transportkosten hebben vaak een groot aandeel in je totale vakantiebudget. Van te voren nadenken over welk vervoermiddel je wanneer wil gebruiken kan veel geld besparen (vroegboekkorting). Een bewuste keuze voor vakantievervoer kan ook enorm schelen in de impact die je reis op het milieu heeft. Zo kun je bijvoorbeeld goedkoop per trein (Eurostar) naar Londen reizen als je tijdig boekt. De prijs en de reistijd zijn concurrerend met vliegen, als je de wachttijden op de luchthaven mee rekent en het aanvullend vervoer van de luchthaven naar het centrum van de stad.

Tips: Lokaal vervoer
  • In veel landen kun je gebruik maken van apps zoals Uber (wereldwijd), Lyft (USA) of Grab (Azië) om plaatselijk vervoer te boeken. Het is vaak handiger en transparanter om deze diensten te gebruiken dan ter plaatse een taxi te boeken.
  • Een andere optie voor lokaal vervoer is natuurlijk liften.

Voordelig eten

Lekker eten op vakantie kan letterlijk een grote hap uit je budget nemen. Vaak geven we op vakantie veel meer geld uit aan eten dan wanneer we thuis zijn.

Zelf eenvoudig en goedkoop een smakelijke en gezonde maaltijd klaar maken is ook op vakantie een aanrader om de kosten in de hand te gouden.

Tip: Goedkoop culinair
Lokale supermarkten en kruideniers bieden vaak goedkope lokale producten aan, die je in Nederland bijvoorbeeld alleen in gespecialiseerde zaken kunt vinden. Profiteer van de mogelijkheden en probeer nieuwe dingen uit.

Goedkoper geld

Geld pinnen en betalen in het buitenland kan voor extra kosten zorgen als je buiten de Eurozone reist. Creditcardmaatschappijen en banken rekenen namelijk extra kosten voor het omwisselen van euro’s naar vreemde valuta. Ook voor het pinnen bij de geldautomaat worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Direct met je bankpas of creditcard betalen aan de winkelier of dienstverlener is meestal kosteloos.
Meer weten? Lees dan meer over betalen en geld opnemen in het buitenland.

Meer tips voor een vakantie zonder geldkater vind je hier.
Genoeg dossiers over reizen en vakantie:
Themanummers over vakantie