Eens per maand naar de supermarkt

winkelwagentjesVeel mensen doen wekelijks boodschappen, maar er zijn huishoudens die het beperken tot eens per maand. Je moet even investeren in een goede boodschappenlijst, maar uiteindelijk bespaar je er tijd en geld mee, zeggen ze.

We weten niet hoe het bij jou thuis gaat, maar wij fietsen vaker naar de supermarkt dan ons lief is. De suiker is onverwacht op, of we ontdekken vlak voor het koken dat er geen eieren meer zijn. Al die losse ritjes kosten veel extra tijd. En vaak ook geld, want ben je toch in de supermarkt, dan is de verleiding groot om ook dingen mee te nemen die niet op je lijstje staan.

Wie goed georganiseerd is, bedenkt een menu voor de hele week en maakt op basis daarvan een boodschappenlijst. Maar het kan nog slimmer. Blogsters Ilse Verschoor en Teunie Luijk doen maandboodschappen. Ze kopen dan in één keer alle houdbare producten, waardoor ze er nog maar af en toe uit hoeven voor een paar verse voedingsmiddelen. Klinkt goed, maar hoe doe je dat precies? Hoe weet je wat je nodig hebt? Hoe krijg je het in één keer thuis? Waar laat je die enorme voorraden?

Ilse Verschoor van Uit Mijn Keukentje werkt met een lijst in Excel. De eerste keer maakte ze een lijst door in gedachten door de supermarkt te lopen en alles op te schrijven wat ze ook maar ooit koopt. Daarna schatte ze in hoeveel ze per maand van elk product nodig zou hebben. Waar ze teveel of te weinig kocht, paste ze de lijst voor de maand daarna aan. Het duurde een tijdje voor de lijst helemaal goed was, maar nu heeft ze dan ook een basislijst waar ze niet meer over na hoeft te denken.

Ilse liet zich inspireren door Teunie Luijk van het blog Eenvoudig leven. Ze komt al meer dan tien jaar nauwelijks in de supermarkt. Eerst laadde ze zelf nog haar karretjes vol (ze had er drie nodig), maar inmiddels laat ze alles thuisbezorgen. Het was ook wel een gigantische operatie, dat boodschappen doen, want Teunie en haar man hebben maar liefst 10 kinderen waarvan er nog 8 thuis wonen. Ook voor boodschappen die ze niet van de super betrekt, werkt ze met voorraden. Een paar keer per jaar koopt ze al haar drogisterijspullen, vlees koopt ze voor een paar maanden en bewaart ze in de vriezer.

Je hoeft volgens Ilse niet speciaal groot behuisd te zijn om een maandvoorraad aan te leggen. Ze heeft, zo schrijft ze, een kast in ‘een iniminie schuur’ waarin ze plek heeft gemaakt voor een voorraad. En verder gaat alles in de gewone keukenkasten. Teunie heeft met haar grote gezin wel wat meer nodig: twee voorraadkasten in de garage. Het inruimen duurt even, maar ‘als alle boodschappen weer op hun plaats staan, heb ik mijn persoonlijke winkeltje en hoef er de hele maand niet meer op uit.’

Volgens beide blogsters bespaar je behalve tijd ook geld met maandboodschappen. Je komt niet in de verleiding allerlei lekkers en leuks aan te schaffen. Soms mis je aanbiedingen, maar volgens Teunie compenseert ze dat makkelijk door meestal merkloos te kopen. ‘Ik denk, dat het op den duur voordeliger is om géén aanbiedingen af te struinen en gewoon alleen te kopen wat je nodig hebt.’

Foto: Flickr.com, Jim