Groen geluk – een tuin in een kopje

Een tuin inspireert op talloze manieren. Poëten schrijven gedichten, koks recepten, filosofen zien overeenkomsten tussen plant en mens, gewone stervelingen trekken er levenslessen uit. Dat kan al uit een potje basilicum in de vensterbank, leert ons ‘Mijn groen geluk’ van auteur Marlene Fritsch. We geven als voorproefje vast twee ‘recepten’ voor groen geluk.

beeld mijn groene geluk - een tuin hoeft niet groot te zijn

Het maakt niet uit of een tuin klein of groot is.
Wat de mogelijkheden van zijn schoonheid betreft,
zijn de afmetingen net zo onbelangrijk
als of een beeld groot of klein
en of een gedicht tien of honderd regels lang is.

HUGO VON HOFMANNSTHAL

Een tuin in een kopje

een tuin in een kopje - mijn groene gelukMet kleine tuintjes in een kopje haal je groen geluk in huis. Vooral tuinkers, radijsjes en rucola zijn heel geschikt.

Je vult kleine schaaltjes of kopjes tot bijna onder de rand met aarde. Strooi de zaadjes eroverheen, druk ze voorzichtig aan, geef ze een beetje water en zet ze in een lichte, warme vensterbank. Geef ze elke dag een beetje water (maar niet te veel, want het overtollige water kan niet weg). Als het plantje groene blaadjes krijgt, kun je het bovenste deel van de stengel eten. Even knippen of snijden en het ligt op je bord. Het groen kan in een salade of op een boterham.

Verrassing in een potje

Dit is iets kleins wat je cadeau kunt geven. Je verstopt een bloembol, een knol, bloemzaadjes, kruidenzaadjes of een klein plantje in een mooie pot (mét afwateringsgat) zonder dat je de ontvanger vertelt wat erin zit. Als de ontvanger meer moet doen dan alleen water geven, doe je er instructies bij. Voor de ontvanger is het een verrassing wat er voor moois uitkomt! En wat je er, in het geval van eetbare planten, van kunt maken.

Bij bloemen kun je ook een etiket op de pot plakken met een gelukwens of troostend woord, of je zet er gewoon op: ‘schoonheid in een potje’ of ‘geluk in een potje’.


Dit is een fragment uit Mijn groene geluk. Recepten en levenslessen uit eigen tuin van Marlene Fritsch. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Abdij van Berne en kost € 22,50.

Tip: Dit boek als cadeau? Neem dan nu een abonnement op Genoeg!