koffiedrab


koffiedrab

HANDIG – HERGEBRUIK

5 hergebruiktips voor koffiedrab  

Biobrandstof en bio-pellets maken uit koffie-afval. Met dat idee won de 23-jarige Arthur Kay vorige week de Postcodeloterij Green Challenge 2014. Recyclen met koffie? Dat kun je zelf ook!

Fijn om smerige handen mee schoon te boenen

Arthur Kay krijgt van de Postcode Loterij een half miljoen om zijn idee uit te gaan voeren. Hij wil koffiedrab inzamelen bij grote producenten van oploskoffie, zoals Nestlé, Douwe Egberts en Kraft. ‘Het gaat om 10 ton per dag’, vertelt de jonge Brit in een interview met P+. ‘Jammer, want het drab van koffiebonen is licht oliehoudend. Wij ontwikkelden een proces om van dat afval biodiesel te maken. Daarna persen we er korrels van, biopellets. Ook weer als brandstof te gebruiken.’

Koffieprut recyclen is iets wat je zelf ook kunt, gewoon in je eigen keuken, met de restjes uit het koffieapparaat.

Compost 
Koffieprut is goede plantenmest. Je kunt het in je (moes)tuin strooien.

Anti-slak 
Een kleine wal van koffieprut om kwetsbare plantjes zoals jonge sla houdt slakken op afstand.

Anti-kat 
Last van kattenpoep in de tuin? Strooi koffiedrab in je borders. Katten houden namelijk niet van de geur van koffie en willen al helemaal geen koffieprut onder hun nagels.

Scrub 
Van koffiedik vermengd met wat douchegel maak je je eigen spotgoedkope scrubcrème. Meng je de koffiedrab met handzeep dan heb je een fijn middeltje om vette handen mee schoon te boenen.

Gootsteenontstopper 
Gooi een bergje koffiedrab in het gootsteenputje en spoel het door met heet water.

Vochtig koffiedik schimmelt snel. Wil je grotere hoeveelheden opsparen, zorg dan dat de koffiedrab kan drogen.