Kweek je eigen avocadoplant

Uit de pit van een avocado kun je vrij makkelijk een avocadoboompje kweken. Verwacht niet dat je straks mandenvol avocado’s kunt oogsten. Het is vooral leuk om te doen en je houdt er een bijzondere kamerplant aan over.

Vorige week verscheen bij KNNV Uitgeverij het boek: ‘De afvalvrije keukencyclus’ van Katie Elzer-Peters. In dit boek staat hoe je nieuwe planten kunt laten groeien uit restjes van groenten en vruchten. Uit de bovenkant van een biet kun je bietenblad laten groeien, dat je kunt gebruiken in een salade. Met wat pitjes uit een tomaat kun je nieuwe tomaten kweken. In dit boek staat ook de avocadoboom, een leuke en makkelijke DIY.

Dit heb je nodig:

  • Een avocado
  • Een glas
  • 3 Cocktailprikkers
  • (na een paar weken) Een bloempot met aarde

Halveer de avocado en haal de pit eruit. Kijk wat de onderkant van de pit is. Vooral als de pit rond is, is dat straks niet goed meer te zien. De onderkant wijst naar de brede kant van de avocado.

Maak de pit goed schoon, waarbij je zorgvuldig alle restjes vruchtvlees eraf boent. Houd de pit rechtop en steek rondom drie cocktailprikkers in de zijkant.

Hang de pit op de rand van een glas en vul het glas tot de onderkant van de pit in het water hangt.

Zet op een warme plek, maar niet in de volle zon. Ververs om de paar dagen het water. Zorg dat het glas steeds voldoende gevuld is.

Na weken, soms wel meer dan een maand, zal de pit scheuren en zie je een groeipunt en wortels verschijnen.

Als de plant zo groot is als je hand, kun je hem in een pot met aarde zetten. Neem een royale pot, van ongeveer 30 cm doorsnee.

Foto’s: Julie Hendriksen, Blanca Díaz en Martin Jurekcz via Pixabay