Besparen op de fiets

Wat maakt het uit als je de fiets neemt voor korte ritten in plaats van de auto? Genoeg zocht het voor je uit. Tien korte ritten per week op de fiets in plaats van met de auto scheelt op jaarbasis zo’n 400 ton CO2-uitstoot.

Geluk:

Na een ritje op de fiets kom je met een fris hoofd op je werk. Na het werk ben je de werkstress kwijt voor je thuis komt.

Gezondheid:

Fietsen is gezond, je bent lekker buiten in beweging. Als je een half uur doorfietst verbrand je 500 calorieën.

Geld:

Behalve de afschrijving van de fiets en het onderhoud (makkelijk zelf te doen) is fietsen gratis. Als je per week tien ritjes van vijf kilometer op de fiets maakt in plaats van met de auto kun je per jaar circa 1.100 euro besparen op brandstof, onderhoud, belastingen en verzekering. De aanschafprijs van een goede eenvoudige fiets heb je zo al heel snel terugverdiend.

Leefomgeving:

Tien korte ritten per week op de fiets in plaats van met de auto scheelt op jaarbasis zo’n 400 kilo CO2-uitstoot.

Als alle Nederlanders..

—die werken in hun eigen woonplaats de fiets nemen in plaats van de auto, scheelt dat jaarlijks 4480 ton CO2-uitstoot.

Korte ritten:

Bijna de helft van de autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km. Korte ritten zijn extra vervuilend, want een koude motor stoot meer vervuilende stoffen uit dan een warme motor. Door het vele optrekken en remmen tijdens korte (stads)ritten zijn het brandstofverbruik en de uitstoot per kilometer hoog.

Bron: www.olino.org/articles/2006/09/02/met-de-fiets-naar-het-werk