Fruit drogen


HANDIG

Fruit drogen

 

Fruit drogen: je wordt er niet rijk van maar wel blij!

Als je een wat grotere hoeveelheid fruit tegen het lijf loopt – een boompje hebt of vindt, of je krijgt een emmertje fruit aangeboden – ga je al snel nadenken over manieren om je oogst langer te kunnen bewaren: je kunt jam, compote, sap, siroop of wijn maken. Of invriezen… Maar je kunt fruit ook prima drogen.

QUOTE

Fruit drogen doe ik zo:

  • droog zoveel mogelijk fruit tegelijk
  • fruit schoonmaken en ontpitten
  • leg een dubbele laag kranten op het bakblik
  • leg het fruit met de meest vochtige kant naar boven
  • je hebt een warme plek nodig waar de lucht goed circuleert.

gele_pruimpjes_om_te_drogenDroogtips

Mijn ervaring is dat de wat drogere fruitsoorten het meest geschikt zijn om te drogen. De rode pruimpjes die wij hier in de buurt vinden zijn heerlijk sappig. De gele pruimpjes zijn wat droger en zij laten zich makkelijker en sneller drogen.

Ik zet de blikken fruit in de oven op de allerlaagste stand (ongeveer 30 graden, handwarm). Bij onze oven kun je kiezen voor hete lucht, en dat is ideaal. (Een gasoven is niet geschikt om fruit te drogen). De oven blijft open op een kier, door een pollepel tussen het deurtje te doen. Verplaats de fruitstukjes af en toe, zodat ze niet aan de onderlaag gaan kleven.

gele_pruimpjes_gedroogdGedroogde pruimen kosten bij de Super € 1,99 voor 250 gram. Abrikozen idem.

Tekst en foto’s: Marieke Henselmans 

Delen:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn