Lifehack: houd je huis koel met een reddingsdeken

Staat de zon te branden op je raam? Met deze goedkope en makkelijke oplossing kom je de heetste dagen toch koel door.

Deze zomer hebben we heel wat uitzonderlijk hete dagen. Overal lees je de tip om ramen en deuren dicht te doen zodra het buiten warmer wordt dan binnen. Maar als de zon op je ramen brandt en de hete stralen zelfs door de gordijnen heen prikken, wat doe je dan? Een zonnescherm  kost al snel honderden euro’s. Bovendien hangt het niet een twee drie. De oplossing zit in je verbandtrommel: een reddingsdeken.

Reddingsdekens zijn gemaakt van superdun en supersterk glinsterend folie. De ene kant is goud, de andere zilver. Bij Halfords kost zo’n deken 3 euro, bij Decathlon 2 euro. Het formaat is ongeveer 1.50 x 2.00 meter. Reddingsdekens zijn bedoeld om te beschermen tegen onderkoeling en oververhitting. Met de zilveren kant naar buiten worden zonnestralen teruggekaatst. De deken kun je om een slachtoffer heen slaan, maar je kunt er ook spullen mee beschermen tegen de warmte. Diepvriesproducten bijvoorbeeld, maar ook je huis.

Na gebruik gaat je zonnescherm gewoon weer in de verbanddoos

De deken plak je liefst aan de buitenkant tegen je raam. Dan is de isolerende werking het best. Zoals je al begreep moet de zilveren kant naar buiten. Het best gebruik je schilderstape, omdat dat makkelijk te verwijderen is en geen plakresten achterlaat. De deken kan na gebruik weer terug in de verbanddoos. Het kan zijn dat het niet lukt om het folie aan de buitenkant te plakken. Bijvoorbeeld omdat je raam op een verdieping is, of omdat er zoveel wind staat dat de folie kapot kan waaien. In dat geval kun je het ook aan de binnenzijde plakken, maar pas op: doe dit niet bij dubbel glas. Door reflectie van het zonlicht kun je een thermische breuk in het glas krijgen, waarschuwde iemand op onze Facebookpagina.

Op de foto zie je het raam van mijn werkkamer. Omdat het een dakkapel is, heb ik de reddingsdeken aan de binnenzijde geplakt. Een kantelraam heb ik apart ingepakt, zodat ik het ’s nachts open kan zetten. Het idee van de folie kwam van mijn buren. Een gouden tip, want het scheelt minstens 5 graden in temperatuur. Een leuke bijkomstigheid is dat de reddingsdeken lichtjes transparant is. Er valt een prettig zacht licht in mijn werkkamer en ik kan nog een beetje naar buiten kijken, waardoor het niet benauwd voelt.

De methode met de reddingsdeken is ook nog eens erg energiezuinig. Je hebt niet het stroomverbruik van een ventilator of het nog veel hogere stroomverbruik van een airco. Het past bij het energiezuinig koelen, zoals Milieu Centraal dat adviseert.