Plantjes verzorgen tijdens je vakantie

Heb je geen buren die jouw planten water geven tijdens de vakantie? Geen probleem, want met een pan en wat touwtjes zorgen je planten voor zichzelf.

Een jaar of twee geleden kreeg ik een kruidenpot cadeau met een automatisch bewateringssysteem. Het ei van Columbus, want nog nooit had ik zo’n fantastische basilicum. De pot bestaat uit twee ronde bakjes die je op elkaar stapelt. Het onderste is een waterreservoir, het bovenste een overpot. In de overpot zit een gat waar je een dikke katoenen draad doorheen steekt, tot in de wortels van de plant. Het uiteinde van die draad hangt in het onderste potje. De plant zuigt via die draad precies genoeg water op. Nooit meer een uitgedroogde plant, maar ook nooit meer een plant die bezwijkt aan schimmel of rottende wortels. Ik oogst de basilicum door de stengels af te knippen boven een plek waar nieuwe blaadjes beginnen te groeien. De plant groeit verder en wordt steeds voller. Deze op de foto, gaat al vijf maanden mee.

Touwtjes in een pan

Het kant-en-klare systeem dat ik voor mijn basilicum gebruik, blijkt allang in een doe-het-zelf variant te bestaan. Een variant bovendien waarbij je een veel groter waterreservoir kunt gebruiken. Onder andere Victoria van Scissors & Sage gebruikt de touwtjes-methode voor haar kamerplanten. Op een verhoging zet ze een grote pan met water. Daaronder zet ze haar kamerplanten. Ze hangt zoveel katoenen koordjes in de pan als ze kamerplanten heeft. Het uiteinde dat in het water hangt verzwaart ze met paperclips, zodat de touwtjes niet uit de pan glijden. Het andere einde van de koordjes duwt ze een centimeter of vijf in de potgrond. Heb je geen katoenen koord, dan kun je ook repen katoen gebruiken die je bijvoorbeeld knipt uit een oud t-shirt. Gebruik voor grote en dorstige planten meerdere koorden per plant. Mijn pot zorgt voor enkele dagen water, dit systeem voor een week of meer, afhankelijk van hoe groot het waterreservoir is.

Mini-systeem voor zaailingen

Op de website van de Greenlife Academy vind je de bouwtekening van potjes die erg lijken op de pot van mijn basilicum. Alleen zijn deze potjes gemaakt van lege petflessen. Maak gaatjes bij de hals van de fles. Knip of zaag de fles doormidden. Keer de helft met de flessenhals en vul hem met aarde. Steek twee koordjes in de hals en laat ze onderaan een stukje uit de hals steken. Vul de bodem van de fles met water en hang de bovenste helft erin. Deze potjes zijn niet zozeer geschikt voor de vakantie als wel voor bijvoorbeeld jonge zaailingen die voortdurend kleine hoeveelheden vocht nodig hebben. Ideaal voor wie een moestuin(bak) heeft en zijn eigen groenten kweekt uit zaad.