Ruilen via LETS


HANDIG

Ruilen via LETS

 

Als je iets nodig hebt (of denkt te hebben) is het onze eerste impuls om het te gaan kopen.

QUOTE

Ontzettend veel geld is te besparen als je andere manieren om aan iets te komen onderzoekt. Kopen na prijsvergelijken bijvoorbeeld. Je kunt kopen met allerlei soorten korting, na afdingen, onderhandelen, nieuw of tweedehands. Je kunt ruilen, huren, lenen, zelf maken en krijgen. Soms komt wat je zoekt uit de lucht vallen of naar je toe gestuiterd. En als je lang genoeg wacht hoef je vaak het hele ding niet eens meer.


Ruilen via LETS

LETS is een afkorting van Local Exchange Trading System, ofwel: lokale ruilhandel. Er zijn ongeveer 75 ruilkringen in Nederland; je kunt ze hier zien. Het idee van die ruilkringen is dat je goederen of diensten aan elkaar levert zonder dat er betaald wordt met gewoon geld. Als vergoeding betaal of ontvang je ‘punten’, die in elke ruilkring anders heten. Roekels, zonnetjes, bruggen, kiezels, api’s, knopen, schakels, zero’s, talenten, kralen, ritsen, piepers, maatjes, pegels, geintjes, rozen, keitjes, nixen, zecu’s, dinges, en in Amsterdam wordt betaald met noppes. Een Amsterdamse nop staat gelijk aan een euro, maar ook weer niet. Een nop is meer waard want leuker. En toch geef je hem makkelijker uit.


Voor nop
In een ruilkring kun je je mogelijkheden enorm vergroten. Er is zoveel dat je voor noppes kunt doen. Je haar laten knippen, met korting uit eten, meerijden, catering en muziek laten verzorgen op een feestje, je computer laten fixen, huisraad kopen, juridisch advies inwinnen, je belasting laten doen, hulp krijgen bij schoonmaak en klussen, op dieren laten passen, muziek- of taalles krijgen, taart laten bezorgen – te veel om op te noemen.

Koudwatervrees
Veel mensen denken er wel over bij een ruilkring te gaan, maar hebben koudwatervrees. Hoe moet ik die noppen verdienen? Dat gaat vrij makkelijk; leden vinden het leuk elkaar te helpen op gang te komen. Je kunt spullen vernoppen en dingen aanbieden waar je goed in bent of die je leuk vindt om te doen. Elke ruilkring heeft zijn eigen systeem en geschiedenis. Rotterdam heeft ruilwinkels waar je goederen kunt aanbieden en ‘kopen’. De meeste ruilkringen brengen vraag en aanbod bij elkaar op een website.

Maar ook zonder lid te zijn van een club valt er van alles te ruilen.


Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans